Støtter urbefolkningen i Chile

Statlig overgrep: profitt går foran urbefolkningens rett til eget land, mente folk i denne gruppen som protesterte mot vannkraftutbygging i Sør-Chile utenfor Chiles ambassade i Oslo sist helg.
Foto: Privat
LO og chilenske diasporaaktivister ber chilenske myndigheter om å respektere mapuchefolkets rettigheter.
0Shares

Fire mapucheaktivister i Chile har i to måneder sultestreiket i fengsel. Alle ble tidligere i år dømtfor vold mot offentlige tjenestemenn, ordensforstyrrelse og terrorvirksomhet til henholdsvis 20 og 25 år, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO).

Aktivistene har til nasjonal og internasjonal presse hevdet de kjemper for landrettigheter og for at urbefolkningens levesett skal respekteres av chilenske myndigheter.

Upopulær vannkraft

I april vedtok også den chilenske regjeringen utbyggingen av vannkraftverket Hidroaysen, en utbygging som har skapt mye kontrovers og protester. Vannkraftverket vil ligge i et av Sør-Chiles største naturreservater, og et sted mange mapucheindianere har hatt som hjem i generasjoner. 

Mapucheaktivisten Maria Esperidion, opprinnelig fra Chile, men med fast adresse i Oslo, melder om store protester, både i og utenfor landet. 
– Sist helg hadde gruppen vår en markering utenfor Chiles ambassade. Også chilenere i Sverige og andre steder verden marsjerte mot regjeringens vannkraftplaner og urbefolkningspolitikk. Uten noen løsning vil protestene bare vokse, sier hun til utrop.no.
Engasjerer seg
Også fra norsk organisasjonshold har det kommet kritikk mot chilenske myndigheter. LO i Oslos internasjonale utvalg har i et kommuniké bedt at dommene på mapucheaktivistene omgjøres.
– LO i Oslo protesterer mot de strenge dommene mot personer som kjemper
for urbefolkningen. Vi mener disse i realiteten er dømt etter etter en anti-terrorlov vedtatt under Pinochets (Chiles enehersker fra 1973-90) diktatur, og solidariserer oss med mapuchenes rett til å kjempe for sine rettigheter, står det i kommunikéen.