Verre sykdom for innvandrere

Schizofreni gir alvorligere symptomer for innvandrere
Foto: Scanstockphoto
Innvandrere som lider av schizofreni, har tyngre symptomer enn etniske nordmenn, viser nytt doktorgradsarbeid. Diskriminering og vitamin-mangel kan være noe av forklaringen.

Psykolog og stipendiat Akiah Ottesen Berg ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo fant at innvandrere med schizofreni i større grad har vrangforestillinger og hallusinasjoner, i tillegg til mer depresjon enn etniske nordmenn, skriver Dagens Medisin.

Undersøkelser av pasientene viste at alvorlighetsgraden av disse symptomene hadde sammenheng med en grad av opplevd diskriminering.

Afrikanske innvandrere opplevde i større grad å bli diskriminert enn immigranter fra Asia og Europa. Det ble samtidig funnet større grad av symptomer hos afrikanere.

D-vitamin
Ottesen Berg mener det kan være sammenheng mellom vitamin D-mangel og psykose. Over 80 prosent av innvandrere og over halvparten av etniske nordmenn med psykose hadde for lite av vitaminet.

Nivået av vitamin D viste seg å ha sammenheng med vekttap, psykomotorisk treghet, somatiske smerter og lite fysisk energi hos psykosepasientene.

Ottesen Berg disputerer ved Oslo universitetssykehus Ullevål i dag.