Søreide: Uaktuelt å gi etter for Tyrkias press

– Å gjøre flyktninger og migranter om til et politisk pressmiddel er ikke akseptabelt, sier utenriksminister.
Foto: ImageLink Photography/Dennis Kan
Det er ikke akseptabelt å bruke migranter og flyktninger som et politisk pressmiddel, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
124Shares

– Etter president Erdogans uttalelse forrige uke om at Tyrkia ikke vil stanse migranter fra å komme over den sørlige Schengen-grensen, følger vi situasjonen tett, sa Søreide i sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget torsdag.

President Recep Tayyip Erdogans uttalelser har skapt frykt i Europa for en ny bølge av migranter og flyktninger.

– Å gjøre flyktninger og migranter om til et politisk pressmiddel er ikke akseptabelt. Norge støtter EU fullt ut i denne saken. EU- og Schengen-landene kan ikke gi etter for det politiske presset, sa Søreide.

Hun slo fast at Tyrkia «må overholde enigheten fra EU-Tyrkia-erklæringen i 2016».

– I dette samarbeidet ligger også en tydelig solidaritet med Tyrkia, som har tatt imot nær fire millioner flyktninger, sa utenriksministeren.

Hun viste til at Norge henter kvoteflyktninger fra regionen, og at det sammen med bidrag fra andre land demper trykket på Tyrkia.

– Alle Schengen-land er forpliktet til å gjennomføre effektiv kontroll på EUs yttergrense. Grensen mellom Hellas og Tyrkia er ikke åpen, sa utenriksministeren.

– Situasjonen i Idlib er ikke nå direkte knyttet til de siste ankomstene fra Tyrkia til Hellas. De siste migrantene som har kommet til grensen mot Hellas, ser i hovedsak ut til å være andre nasjonaliteter enn syrere, sa Søreide.