Spyttet på av syklist

Hetset: Utøya-offer og Ap-politiker Aina Helgheim.
Foto: Akershus Arbeiderparti
Aina Helgheim (18) er listekandidat for Eidsvoll Arbeiderparti og en av ofrene fra Utøya. Til tross for de vonde hendelsene, har hun nå også opplevd å bli spyttet på i sin egen bygd.
Attenåringen ble overrasket over hendelsen, men vil ikke la det påvirke henne negativt.
– Jeg blir aldri lei meg av det. Jeg får så mange positive impulser fra andre sider i hverdagen. Men vi må bekjempe slike holdninger og tanker. Tidligere har jeg opplevd trakassering i form av nedsettende ord og kommentarer. Dette var den første gangen jeg opplevde noe så tett rent fysisk, sier Helgheim til Ullensaker Blad.
Ut mot hverdagsrasismen
Helgheim synes det er viktig å få bukt med hverdagsrasismen og viser til at hun ønsker at det blir slutt på slike hendelser i lokalsamfunnet.
– Helt fra jeg og mine to yngre søsken flyttet til Eidsvoll for fire år siden, har vi med jevne mellomrom fått høre rasistiske utsagn fra enkeltpersoner i forskjellige settinger. Selv om intoleranse og fremmedfrykt er barnslige egenskaper, finnes de også blant nesten voksne mennesker.
Helgheim håper den unge syklisten vokser av slike holdninger.
– Han er ikke gammel og jeg håper at han vokser av seg hatet. Jeg er glad jeg ikke ble sint, men heller brukte sekundene etterpå til å tenke over hvorfor han oppfører seg sånn, og hva vi kan gjøre for å motvirke det. Han vil sikkert ikke ha medlidenheten min, men han får den, forteller den lokale AUF-lederen til bladet.