– Skammelig håndtering av innvandring

 
Foto: Flickr
Britisk akademiker går hardt ut mot EUs system for «ekstra-territoriell» håndtering av innvandring. I Sverige må EU-kommisjonær Cecilia Malmström svare for hva et samarbeid med Libya om interneringsleirer for innvandrere egentlig gikk ut på.

I lengre innlegg på Open Democracys nettsider går Dr. Polly Pallister-Wilkins kraftig i rette med den nye politikken EU innførte for noen år siden for å møte strømmen av folk fra Asia og Afrika som er på leting etter et bedre liv i Europa.

EU betaler andre lands regjeringer for å «ta hånd om problemet». Et tydelig eksempel på hvilke konsekvenser dette har hatt, ser vi nå i Libya, mener forskeren. 

– Libyske interneringsleirer brukes til fengsling og fjerning av folk fra tredjeland, mens landets sikkerhetsstyrker patruljerer middelhavskysten på utkikk etter båter med innvandrere. EU-kommisjonen har vært fullt informert om dette, og både EU og enkelte medlemsland har finansiert aktiviteten gjennom hjelpepakker, skriver hun.

Kritisk: Dr Polly Pallister-Wilkins ved Universitetet i London mener EU har fulgt en feilslått og lite åpen politikk om håndtering av innvandring utenfor EUs eget territorium.
Foto : School of Oriental and African Studies, University of London

Oppgjør i Sverige
I Sverige har EU-kommisjonær for innenrikssaker Cecilia Malmström fått medienes søkelys rettet mot seg i forbindelse med saken. (Les Malmströms egen forklaring her.) Sammen med EU-kommisjonæren for utvidelse og naboskapspolitikk Štefan Füle foretok hun en reise til Libya i oktober i fjor. I løpet av reisen hadde Malmström og Füle flere møter med libyske myndigheter der de blant annet ble enige om å støtte landet med 60 millioner euro og videreutvikle samarbeidet om «håndtering» av innvandring. 

Dr. Pallister-Wilkins mener imidlertid det ikke er nok at noen få journalister ber Malmström redegjøre for hva som skjedde da under et besøk kommisjonæren avla en interneringsleir i Libya, der hun fikk høre historier som ifølge henne selv var så sterke at hun fikk søvnproblemer etterpå.

 – Spørsmålene om hva  som har skjedd med de 60 millionene euro og hvorfor besøket endte med at EU og Libya undertegnet en «samarbeidsagenda om innvandring», burde ha vært stilt tidligere og oftere, for denne typen samarbeid er noe som har foregått lenge, skriver Pallister-Wilkins.