TV2-journalist utsatt for islamhets

 
Foto: Geoung Bae
Bestemor fikk besøk av TV2 etter å ha sendt sjikanerende og islamofobiske e-poster til blant annet TV2-journalist Kadafi Zaman (bildet).
– Hver dag går mine tanker til Anders Behring Breivik. Ber om at vår Gud passer på ham
– Vi hadde fire hundre tusen tyskere i fem år. De var søndagsskolebarn i forhold til dere islamister. Stor takk til Breivik. Bare så synd han må sitte inne. Men heldigvis har vi flere.
E-poster som disse ble nylig sendt til samfunnsdebattant Usman Rana og TV2-journalist Kadafi Zaman. Førstnevnte ble skremt over innholdet og varslet Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om saken.
Oppsøkte avsender
Etter å ha besvart mailene uten hell, tok TV2s nyhetsavdeling affære og kontaktet avsender personlig. Vedkommende viste seg å være en bestemor med bopel i utenfor Oslo. Under innslaget, som blant annet ble vist i Lørdagsmagasinet, kom det frem at kvinnen tidligere jobbet i Frelsesarmeen, og at hun nå var engasjert «i kampen mot islam» på ulike fora på internett.

– Muslimene er verre enn tyskerne i Norge under krigen, sa hun til TV2.

Skjulte ansiktet

80-åringen påpekte hun ikke diskuterer islam og innvandring med sine nærmeste, og ba av den grunn å ha et sladdet ansikt under dokumentaren.

Når TV 2 konfronterer henne direkte med de grove e-postene, blir tonene spakere. Men hun står for sin store «takk til Breivik».
– Ja, han har satt noe på kartet. Vi skal være litt mer forsiktig med innvandring.
Konfronter ytringene
Øyvind Strømmen, som har fulgt ekstreme ytringer på nettet i flere år, uttalte til TV2 at hatkulturen på nettet er et stort problem som må konfronteres.

– En del ting er man nødt til å måtte leve med i et åpent og demokratisk samfunn, også folk som har ubehagelige oppfatninger, sa Strømmen til TV2.