Frykter drap og tortur ved utsendelse

Kan utsettes for tortur: støttegruppen for de fire iranske asylsøkerne, frykter at de kan utsettes for drap og tortur dersom de blir sendt ut av landet
Foto: sxc.hu
Flere papirløse sov utenfor Vår Frue Kirke i Trondheim i natt for å protestere mot utsendelsen av fire papirløse iranere.

– Vi er her for å markere vår motstand mot at fire iranere skal sendes tilbake til hjemlandet i dag. Det er ikke et trygt land å bli sendt til. Der venter fengsel, tortur og i verste fall dødsstraff, sier talsmann for støttegruppen, Babak Majed til adressa.no.

De fire iranerne fikk endelig avslag den 20. september, ble arrestert kort tid etter og risikerer nå å sendes ut av landet innen torsdag 29. september. Støttegruppen frykter for at de fire kan risikere dødstraff dersom de blir sendt tilbake til Iran. Vårt land melder at UNE stoppet utsendelsen av en annen iransk asylsøker som skal ha konvertert fra islam til kristendom, fordi iranske myndigheter har harde straffer på konvertitter.  

Ny Tid meldte tidligere i dag at de kristne konvertittene skulle settes på fly fra Gardermoen og sendes via Hamburg til Teheran klokka 12.05 i dag, 27. september, tross kjennelse fredag i Oslo tingrett.

KrF ber om å stoppe utsendelse.

UNE har nå imidlertid stanset utsendelsen.

– En uttransport er nå foreløpig stanset. Det gjelder en som ikke hadde fortalt UNE at han hadde konvertert for om lag seks måneder siden, slik at UNE først ble gjort oppmerksom på dette i en omgjøringsanmodning som kom inn nå i natt, sier Bjørn Lyster, informasjonsdirektør i UNE, til NTB.

Kristelig Folkepartis medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Geir Jørgen Bekkevold, ber myndighetene stanse hasteutsendelsene. 

– Jeg vil oppfordre norske utlendingsmyndigheter til å være veldig forsiktige med utsendelser til Iran, da dette i flere tilfeller fører til fengsling og tortur, sier Bekkevold til nytid.no.