Røde Kors ber Norge hente sin andel av enslige barn fra leirer i Hellas

– Det haster å få disse barna i sikkerhet. Norge må ta sin del av ansvaret, mener Røde Kors.
Foto: Anna Pantelia/Leger Uten Grenser
Norske myndigheter må bli med på EUs program for å hente hjem og fordele de 1.600 enslige mindreårige barna i leirer i Hellas, mener Norges Røde Kors.
2K+Shares

– Det er viktigere enn noen gang å hjelpe de mest sårbare barna. Forholdene i de greske flyktningleirene er helt uakseptable, og med faren fra koronapandemien må landene i Europa finne en løsning for de enslige mindreårige, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

Apeland ber i et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) om at Norge slutter seg til EU-kommisjonens program for å relokalisere barna fordi Hellas ikke har kapasitet til å håndtere situasjonen alene.

– Det haster å få disse barna i sikkerhet. Norge må ta sin del av ansvaret, skriver Apeland.

Samme dag ble det kjent at Tyskland har gitt beskjed om at landet vil hente opp mellom 350 og 500 enslige barn under 14 år de neste ukene. Utenriksminister Heiko Maas ba samtidig andre land gjøre det samme.

Selv om Røde Kors er glad for at Solberg-regjeringen har støttet Hellas med midler og fagressurser, mener organisasjonen at det ikke er mulig å komme unna ansvaret med å finne en løsning for barna. Røde Kors beskriver situasjonen disse barna befinner seg i, som fastlåst og umulig.

At Norge har bedre kontroll på koronapandemien enn andre land, gjør at Norge må stille opp i den europeiske dugnaden for noen av de verst stilte barna, påpeker Apeland.

– Vi forstår at dette er utfordrende under koronapandemien, men mener dette kan bli gjort på en trygg måte med norske myndigheters hjelp, slik vi ser andre land nå gjør, sier Apeland.

Over 40.000 fikk med seg konserten, og underveis ble det samlet inn penger til organisasjonen Dråpen i Havet, som jobber for å bedre situasjonen for flyktninger. Lørdag ettermiddag hadde nettpublikummet bidratt med over 1,2 millioner kroner, ifølge NRK.

– Det er jo helt vanvittig og fantastisk. Det kommer så utrolig godt med i Moria, og trengs enormt akkurat nå, skrev Skaug i en melding til NRK lørdag kveld.

Moria-leiren ligger på Lesvos og huser nær 20.000 mennesker, selv om den er beregnet for knapt 3.000.

I begynnelsen av april deltok kjendiser som Jenny Skavlan, Kristoffer Joner, Tale Maria Krohn Engvik (kjent som Helsesista), Nicolai Cleve Broch og Frida Ånnevik i en digital demonstrasjon for evakuering av barnefamilier fra Moria-leiren.

Ved siden av Tyskland og Finland, har Luxembourg varslet at de tar imot tolv barn, mens andre land som skal delta i programmet, er Belgia, Bulgaria, Frankrike, Irland, Kroatia, Litauen og Portugal.

Innsatsen er imidlertid blitt forsinket, blant annet på grunn av stengte grenser som følge av koronaviruset.

Titusener av mennesker lever under vanskelige forhold i de greske leirene, og situasjonen er blitt verre på grunn av koronatrusselen. Tysklands utviklingsminister Gerd Müller kaller leirene en skam og oppfordrer Brussel til å gå til aksjon for å hindre en katastrofe.