Utøya-helt blant Årets Nordmenn 2011

For første gang er tre personer kåret til "Årets Nordmann" av Ny Tid. Alle tre med svært forskjellig bakgrunn, men som har klart å prege nyhetsbildet i året som har gått. Her sammen med redaktør Dag Herbjørnsrud og fjorårets vinner Maria Amelie (Bildet gjengitt etter godkjenning og tillatelse fra nytid.no).
Foto: Ny Tid/A. Gunaydin
AUF-eren Prableen Kaur, Utøya-helt Marcel Gleffe og Hardangeraksjonisten Synnøve Kvamme er kåret til Årets Nordmenn av ukesavisen Ny Tid.
0Shares

Ny Tid delte ut prisen på Litteraturhuset i Oslo i dag, og for første gang i prisens historie var det tre ulike personer som fikk utmerkelsen samtidig.
Marcel Gleffe er taktekker og eks-soldat i det tyske Budeswehr som har tjenestegjort bl.a. i KFOR-styrken i Kosovo. Gleffe ble kjent for sin innsats for å redde flyktende ungdommer ved Massedrapene på Utøya 22. juli 2011, hvor han anslo at han hjalp minst 20 skadede unge opp av vannet og inn på land.
Prableen Kaur er tidenes yngste bystyrerepresentant i Oslo og ble stemt inn med nesten 4000 personstemmer ved høstens kommunevalg. Kaurs landsmøtetale, hvor hun gikk imot sine egne partikollegaer med hensyn til religiøs klesfrihet for ikke-kristne gjorde et sterkt inntrykk på mange, i likhet med blogginnleggene hennes i etterkant av 22. juli-angrepene, hvor hun overlevde. Til daglig er Kaur elev ved Oslo Katedralskole.
Synnøve Kvamme sto i spissen for de ikke-voldelige demonstrasjonene mot utbyggingen av de såkalte monstermastene i Hardanger og ledet med det den største sivile ulydighetsaksjonen på 30 år i sommer. 20-åringen fra Granvin ville heller gå i fengsel enn å vedta forelegget hun fikk etter å ha nektet å fjerne seg fra en container på anleggsområdet, og blitt båret ned med politimakt.

Forandret Norge til det bedre

Ny Tid-redaktør Dag Herbjørnsrud sier til utrop.no hovedbgrunnelsen for utgivelsen til alle tre var at “alle har endret Norge til det bedre”.

– Kaur viste mot og talte sitt eget moderparti i sin kamp om aksept for hodeplagg. Hun har utvidet hijabdebatten til å gjelde andre religiøse grupper enn bare muslimer. Som 18-åring har hun allerede markert seg i politikken og mangfoldsdebatten. Hun er AUF-leder og en av de yngste folkevalgte i lokalpolitikken. I tillegg har også blogginnleggene hun har skrevet i kjølvannet av hendelsene på Utøya gjort sterkt inntrykk på mange.

Bygger norske hus

Tysker blir “Årets Nordmann”: taktekker og tidligere soldat Marcel Gleffe (fotografert i midten) reddet livet til et tjuetalls ungdommer under massakren på Utøya 22. juli.
Foto : Hubert Burda Media

Når det gjelder Gleffe handler det om handlinger og holdninger.

Viser mot: 18-årige Prableen Kaurs kamp for folks rett til å bære religiøse hodeplagg har ikke gått upåaktet hen. Norsk-inderen overlevde Utøya-massakren 22. juli og er en av de yngste folkevalgte i Norgeshistorien.
Foto : Claudio Castello

– Ifølge juryen er han ikke bare en “årets nordmann” fordi han reddet ungdommene på Utøya. Gleffe har bodd her i tre år, snakker språket og gjennom taktekkerjobben er bokstavelig talt med på å bygge Norge. Hvor andre drar utenlands på ferie så tilbringer han hver sommer i Tyrifjorden. Større “Norgespatriot” skal du vanskelig klare å finne, sier Herbjørnsrud til utrop.no

Lar seg ikke skremme

Kvamme frykter ikke for konsekvensene av aksjonene som hun har drevet siden hun var 14 år gammel. Hun står på at hun ikke vil la seg bli skremt fra å kjempe for det hun tror på
 
– Havner jeg i fengsel, er det samfunnet det er noe galt med. Saken som var oppe i Bergen tingrett 1.oktober i år, anket vi videre til lagmansretten. Der ble den avvist, så nå har de fleste av oss tatt den videre til Høyesterett, forklarer hun til nytid.no

FAKTA OM ÅRETS NORDMANN

Prisen ble innstiftet etter at Språkrådet, i en epost til Ny Tid i oktober 2006, påsto at kun «etniske nordmenn» kunne være norske: “En pakistaner som bosetter seg i Norge blir ikke nordmann, heller ikke om han blir norsk statsborger”. Av den grunn opprettet Ny Tid Årets Nordmann-prisen for å hedre enkeltpersoner som kjemper for globale verdier og som utvider definisjonen av hva det vil si å være en god nordmann. 
Tidligere vinnere
2007: Kohinoor Nordberg.
2008: Margreth Olin:
2009: Randi Hagen Spydevold
2010: Maria Amelie