Elsker Groruddalen

Utfordringer, men ingen elendighet: en gjeng ungdommer intervjuet i Dagsavisen sier seg lei av medienes elendighetsbeskrivelse, og hevder Groruddalen faktisk er et godt sted å bo i.
Foto: Marcus Ramberg
Syv ungdommer fra Stovner et oppgjør med elendighetsbeskrivelsene i møte med Dagsavisen.
Ungdommene, med bakgrunn fra Norge, Sri Lanka, Pakistan og Filippinene, protesterer mot det de mener er misvisende elendighetsbeskrivelser av Stovner og resten av Groruddalen.
– Jeg er lei av å bli stemplet. Av hvordan utenforstående kritiserer Groruddalen, og hvordan dalen blir framstilt i mediene. Jeg har hatt en fin oppvekst, gått på en bra skole og har ingen planer om å flytte, sier Rasmus Olstad Semmerud (19).
Utgangspunktet er et intervju Dagsavisen hadde på trykk i forrige uke med åtte mødre på Stovner. Mødrene var bekymret over den stadig synkende andelen etnisk norske i bydelen. Mødrene trakk blant annet frem lavt læringsnivå i skolen og dårlig språkmiljø.
Generasjonsfordommer
Ungdommene hevder at for mange foreldre gjør minoritetsandelen til et større problem enn hva det er, og mener foreldrene bør lære av barna sine.
– Jeg tror noen foreldre overfører fordommer til barna. Men vi unge tenker ikke på om klassekameratene våre har foreldre fra Sri Lanka eller Pakistan, sier norsk-filippinske Shirley Fagaragan til dagsavisen.no.
– Handler om oss
Ifølge Usama Mirza (20), som studerer til å bli lege, blir folk påvirket av ensidig negativ medieomtale.
– Vi har utrolig mye talent her, men det kommer sjelden fram i mediene, sier han med et sukk.
En ting ungdommene er enig i er at ved å bo på Stovner så har de et fortrinn og en flerkulturell kompetanse andre ikke har.
– Norge er og vil forbli flerkulturelt. Her er det ikke noe “vi” og “dem”, men oss, avrunder Semmerud til dagsavisen.no.