Russisk tv-kanal kan bli bøtelagt

En fotofaksimile fra nettstedet lionheart.blogspot.com viser hvordan russiske NTV, som ikke var akkreditert til rettsmøtet om terrorsaken i november, hemmelig filmet terrorsiktede Anders Behring Breivik.
foto: Fotofaksimile
TV-kanalen som har lagt videobilder av terrorsiktede Anders Behring Breivik i Oslo Tingrett kan bli bøtelagt. 
0Shares
Breivik skal under sin høring i midten av november ha blitt hemmelig filmet av russisk TV. Opptaket ble gjort av kanalen NTV, selv om det var fotograferings- og filmingsforbud under fengslingsmøtet. 
Videoen ble senere lagt ut på nett, og er nå allmenn tilgjengelig. Opptaket ligger blant annet på bloggsiden lionheartuk.blogspot.com. Opptaket viser 32-årigen fra Skøyen i hvit skjorte, slips og svart dress flankert av påtalemakt, advokater og fire politimenn bak seg.

Klarerte på e-post

Forhåndsakkrediterte medier tilsendt en e-post fra Oslo Tingrett på engelsk, der det går klart frem at det var forbudt å filme under fengslingsmøtet. NTV var ikke forhåndsakkreditert, og skal derfor ikke ha fått informasjon tilsendt.

Tingrettsdommer Torkjel Nesheim sier til NRK at filmingen kan medføre såkalt rettergangsbot.

– Om dette vil bli forfulgt rettslig, kan vi ikke besvare på nåværende tidspunkt. For å straffes kreves at TV-kanalen var klar over at et forbud gjaldt. Hva kanalen visste og hva slags informasjon de fikk på engelsk i den salen de var er uklart, opplyser Nesheim i en e-post til NRK.

Uheldig og alvorlig

Ny Tid er kanskje den eneste pressebedriften i Norge med bevisst policy på å ikke offentliggjøre terrorsiktedes navn eller bilde i sine artikler. Begrunnelsen er at ukemagasinet generelt ikke bruker navn på personer som ikke er dømt, samt at Ny Tid siden 25. juli har opplyst man “ikke vil bidra til siktedes uttenkte mediestrategi og PR-plan”.

Redaktør Dag Herbjørnsrud vil ikke legge all skyld på den russiske tv-kanalen som sto for filmingen og brøt tingrettens foto- og filmforbud. Han mener det er uklart hvorvidt tv-kanalen, som ikke-akkreditert, fikk beskjed på forhånd.

– Hovedproblemet er ikke NTV, men tingretten, som ikke klarer å følge opp sine egne regler og forordninger. Når man satte opp en skjerm i salen under høringen, så skjønner jeg at fristelsen ble for stor for noen. For pressen, særlig utenlandsk presse som er på jakt etter eksklusive bilder, er å gjøre dette til en godteributikk. Her holder det ikke bare å komme med oppfordringer eller formaninger, men faktisk følge opp at lovbrudd ikke blir gjort, sier han til utrop.no.
Latt det skje
Gjør pressen seg selv en bjørnetjeneste ved å gi terrorsiketede “gratisreklame”?
– Igjen går dette på tingrettens ansvar om å sjekke hvem som får tilgang til å dekke rettsmøtene. En må ta det som en selvfølge at NTV og andre kanaler utenfra vil prøve å gjøre jobben sin på tvers av norsk medielovgivning. Vi kan trekke en parallell til hvordan norske medier på samme måte ikke nødvendigvis har fulgt kongolesisk lov til enhver tid i French-Moland-saken. For meg er det, som sagt, mest oppsiktsvekkende og klanderverdig at tingretten bare har latt dette skje.

Kan gi sterkere kontroll

Lederen av Norsk Redaktørforening, Aftenpostens Harald Stanghelle håper ikke overtrampet får konsekvenser for norske medier med tanke på åpenhet.
– Jeg håper ikke det, selv om det kan føre til sterkere kontroll i de tilstøtende salene, sier han til NRK.