Flerkulturelle høyt på “Årets Navn”-kåring

Utøya-offer Bano Rashid var den første til å bli bisatt etter terrorangrepene 22. juli. Nå er hun etter sin død nominert til "Årets Navn" i VG, og havnet i finalekåringen.
15 av de over hundre nominerte i VGs "Årets Navn"-kåring hadde mangfoldig bakgrunn. Terrorofferet og AUF-er Bano Abobakar Rashid, som mistet livet under hendelsene 22. juli, kom på en sjetteplass.

VG har siden 1974 kåret Årets Navn. I år gjorde man endringen ved å la leserne nominere kandidater, samt å stemme frem de ti “finalistene”. I år var det de Utøya-frivillige som stakk av med seieren, i en kåring sterkt preget av hendelsene 22. juli.

Tilsammen var over hundre personer nominert. En titt på listen over nominerte kunne også vise at opptil 15 hadde en eller annen form for mangfoldig bakgrunn, enten ved å selv være født utenfor Norge eller ha en familiebakgrunn utenfor landet. I tillegg til overnevnte Rashid, som fikk tilsammen 2648 stemmer, var det en rekke profilerte flerkulturelle personer som har markert seg i løpet av året som har gått.

Fotballspillere og papirløse

Også artistverdenen var representert, blant annet ved Stella Mwangi, som representerte Norge i Melodi Grand Prix.
Foto : wikimediacommons.com

En av disse er 22-årige Louiza Louhibi (1438 stemmer), kvinnen som ga voldtektsofrene i Oslo et ansikt etter å ha i høstens voldtektsbølge i hovedstaden kommet ut med sin sterke historie om hvordan hun selv ble overfallsvoldtatt. Norsk-tyrkeren, gründeren og mangfoldskompetanseforkjemperen Dilek Ayhan kom med sine 1124 stemmer høyere opp på listen enn f. eks. Frp-leder Siv Jensen og langrennskongen Petter Northug. 

Gründer og mangfoldskompetanseforkjemper Dilek Ayhan kom på 14. plass. Ifølge henne vitner det sterke flerkulturelle innslaget i kåringen om et stadig større samfunnsengasjement.
Foto : Privat

Lenger ned på listen finner vi fotballspillerne Valon Berisha og Mohammed Abdellaoue, med henholdsvis familiebakgrunn fra Kosovo og Marokko. Også Maria Amelie, hvis kamp for å bli i Norge gjorde offentligheten mer enn noensinne oppmerksom på de papirløses situasjon, havnet på listen. Artistverdenen var også representert, både gjennom sangeren og tv-fjeset Haddy N`Jie, “Taxi”-aktuelle Adil Khan og årets norske Melodi Grand Prix-deltaker Stella Mwangi.

– Speiler det nye Norge
Dilek Ayhan ser det som svært positivt at listen gjenspeiler det nye Norge.
 
– Listen består av sterke stemmer som gjenspeiler dagens Norge. I tillegg til kjente navn fra media, underholdning og sport, finner vi også ildsjeler som jobber dag ut og inn for mangfoldet i det moderne Norge. Dette er personer som bidrar positivt som gode og samfunnsengasjerte borgere, sier Ayhan til utrop.no.
Hun legger til at kåringen er svært preget av tragedien i sommer.
 
– Vi har all grunn til å være stolte over vår politiske ledelse og kongehuset som ledet oss gjennom tragedien med ro og verdighet og som brakte oss sammen. Det er også flott at det er så mange AUF-ere så høyt på listen. Unge engasjerte mennesker er noe av det fineste vi har, fremhever Ayhan.
Når såpass mange som 15 stykker med flerkulturell bakgrunn er på listen, kan det sees på som at samfunnet også er blitt mere “fargeblindt”?
– Ja, på en måte. Tendensen nå er at fokuset ligger på saker og personer fremfor opprinnelse. At folk viser samfunnsdeltagelse og fronter saker alle kan identifisere seg med. Når Louiza Louhibi sto frem i VG så var det for å fronte voldtektofrenes sak, og da er det ikke hennes bakgrunn, men hennes engasjement folk støtter, sier Ayhan til utrop.no.