Hater det flerkulturelle samfunnet

Ytterliggående virkemidler: venstresiden og muslimer utpekes som fiendene til hatgruppene på ytre høyre i Norge, som ellers i Europa
Foto: flickr.com/PD Images
Deres utpekte fiender er jødene, muslimene eller arbeiderbevegelsen. Den nye rapporten ”Hatgrupper 2011” kartlegger antidemokratiske krefter på ytre høyre fløy i Norge. 
– Det er med stor stolthet at vi lanserer denne rapporten, skriver styreleder i Vepsen, Henrik Lunde, om ”Hatgrupper 2011″, i en pressemelding.
Formålet med rapporten og nettstedet er i følge vepsen.no å virke som opplysningsvirksomhet og avdekke informasjon som truer demokratien. I rapporten skrives det om grupper som SIAN (Stopp islamisering av Norge), Folkebevegelsen Mot Innvandring og Nasjonalt Folkeparti.

Ekstrem språkbruk

Et lettgjenkjennelig kjennetegn er ekstrem språkbruk mot gruppenes ideologiske og politiske motstandere.

–  Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av… Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.

Slik siteres Håvar Krane, tidligere ordførerkandidat for Demokratene. Tidlig i august i fjor fikk han sitt hjem ransaket av politiet etter at TV2 avslørte at ham og flere andre likesinnede diskuterte å gjennomføre et attentat mot regjeringen.

Hat, konspirasjoner og krigsretorikk

Undersøkelsen til vepsen.no kartlegger rasisme og nazisme. Nazisme defineres som hat mot jøder og tilknytning til det nasjonalsosialistiske Tyske Arbeiderparti (NSDAP) og Adolf Hitler. Med rasisme mener man den klassiske definisjonen der en hevder at mennesker som følge av sitt biologiske opphav har forskjellig egenskaper og andre verdier.
– En gruppering som helt eller delvis vier seg til å spre hat og/eller mistenksomhet mot en eller flere definerte grupper av utpekte fiender, og i sine beskrivelser glir over i det klart konspirasjonsteoretiske eller krigsretoriske. Noen av disse gruppene tar klart til orde for voldsbruk, mens andre ikke gjør det, forklarer rapporten.
Les hele rapporten på vepsen.no.