Tas for å være prostituerte

Mistenkeliggjort: Kvinner med afrikansk bakgrunn blir kastet ut fra utesteder i Oslo sentrum
Foto: Chris Goldberg
Kvinner med utenlandsk bakgrunn trakasses av dørvakter, politibetjenter og hotellansatte som mistenker dem for å være prostituerte.

”Selina” hadde gledet seg til en hyggelig bytur med mannen og venner fra Nord-Norge. Men på puben de valgte like ved Østbanehallen i Oslo sentrum fikk de seg en ubehagelig overraskelse. ”Disse menneskene har ikke tilgang her”, sa bartenderen og pekte på ”Selina”. Mannen til “Selina” protesterte, men det hele endte med at paret måtte finne en annen pub. Bartenderen mistenkte 46-åringen for å være sexselger.

“Selina” er sterkt preget av hendelsen. Hun er gift med en norsk mann og lever et helt vanlig liv. Det kan virke som om enkelte misliker å se en norsk mann sammen med en afrikansk kvinne, mener hun.

– Når de ser oss sammen, virker det som de tenker at jeg er «hora» og han «halliken». Det er så ufattelig trist å måtte gå rundt og føle det sånn. Jeg vet om andre kvinner som har sluttet å gå til visse steder. Man lever et begrenset liv på grunn av denne trakasseringen. Hvorfor må det være sånn?

Erfaren: Bartender på Expressen pub, Spiro Stavro, har jobbet sju år på stedet. Han mener man med erfaring kan se forskjell på sexselgere og andre kunder.
Foto : Are Vogt Moum

Det er så ufattelig trist å måtte gå rundt og føle det sånn.

Krever gyldig legitimasjon

Bartender på Expressen pub i Oslo sentrum, Spiro Stavro, synes det er beklagelig at noen kvinner opplever forhåndsdømming. Selv mener han at han behandler alle som kommer på puben med respekt.

– Grunnregelen er at de som kommer hit, må ha gyldig legitimasjon. Har de det, og ikke er aggressive eller overstadig beruset, så slipper de inn.  Dersom de mangler norsk personnummer, så kan vi nekte dem adgang. Det krever også politiet at vi sjekker, sier han.

– Hva med turistene?

Skaper mistillit: Leder i Nadheim, Olav Lægdene, mener trakassering kun fører til mistillit til politiet i prostitusjonsmiljøene.
Foto : Privat

– Etter å ha jobbet her i syv år klarer jeg å se forskjell på prostituerte og ordinære kunder. Tidligere har vi vært generøse og latt sexselgere få slippe til, men de stjal fra kundene og skapte uro. Noen kunder ble tilbudt sex-tjenester, sier han.

Selv synes han sexselgere i Oslo burde få bedre vilkår. Han mener bordeller kunne ha vært en løsning.

– Mange kommer gjennom menneskehandel og har ikke andre muligheter. Jeg mener regjeringen kunne ha gjort mer for å hjelpe sexselgere. Det er ingen som vil selge kroppen sin frivillig. Men, det er åpenbart at politiet har andre motiver når de gir bøter på 8-9000 kroner istedenfor å hjelpe dem vekk fra gata, mener han.

– Forsterker negative holdninger

Både “vanlige” kvinner og sexselgere blir utsatt for hets og mistenkeliggjøring i Oslo sentrum. Problemet er økende, mener folk som kjenner miljøet.

Nadheim er et ressurssenter for menn og kvinner med prositusjonserfaring. De får stadig oftere meldinger fra kvinner i og utenfor prostitusjonsmiljøet som opplever trakassering på utesteder, hoteller og også fra polititjenestemenn. Utrop tok turen og pratet med kvinnene i senterets brukerråd, som gir hjelp og råd til sexselgere og andre.

– Politiet behandler ofte sexselgere som mindreverdige, og da er det vanskelig å se noen vei ut av diskrimineringen, sier en av kvinnene.

Ifølge senteret unnlater kvinnene å anmelde forhold til politiet fordi politiet krever navn og adresse og mange unngår dette, i frykt for å miste bopel eller bli utsatt enda mer trakassering.

Misbruk av sexkjøpsloven

Problemstillingene rundt rasisme og diskriminering skal tas opp under et seminar senteret skal holde i september. Sekretær og virksomhetsleder på Nadheim, Olav Lægdene, er kritisk til hvordan den nye loven håndheves.

– Da sexkjøpsloven ble innført, ble det klart uttrykt loven i minst mulig grad skulle ramme dem som selger sex. Sexsalg ble ikke forbudt. Målet var å ta menneskehandlere, halliker, sexkjøpere og endre menns holdninger til det å kjøpe sex. Men konfliktnivået mellom sexselgere og politiet har økt. Sexselgere som blir utsatt for vold, voldtekt og menneskehandel, har i mindre grad har tillit til politiet, og ønsker ikke å rapportere lovbrudd. Politiet burde fokusere på å bygge tillit, sier Lægdene.

Loven i egne hender

Ifølge Lægdene er det flere aktører som samarbeider med politiet mot sexsalg, for eksempel hoteller. Likevel er det ikke meningen at aktørene selv skal “slå til”. Det er politiets oppgave.

– Dette har klar sammenheng med innføring av sexkjøpsloven. Vi hørte ingenting om dette før. Jeg tror politiet blir presset av politikere til å vise ”handlekraft”. Det forklarer hvorfor politiet benytter seg av private aktører som hoteller og puber for å hindre sexkjøp, sier han.

– Ingen klager

Utrop har sendt flere henvendelser til politiet og vist til forskjellige hendelser. Men de avviser at de har fått klager på trakassering. 

– Vi ønsker at våre ansatte skal forholde seg profesjonelt overfor publikum. Oslo politidistrikt er ikke kjent med at vi skal ha mottatt klager som gjelder det som beskrives i henvendelsen, men vil selvsagt undersøke slike klager nærmere, skriver politiets pressesjef, Unni Grøndal.