Egyptisk LHBT-aktivist hedret i markering

Et flere titalls personer tilknyttet organisasjonen Skeiv Verden samlet seg sist uke foran Egypts ambassade for en støttemarkering for landets lhbt-minoriteter, og i solidaritet med avgåtte lhbt-aktivist Sara Hegazi.

Støttemarkeringen gikk under navnet «From Oslo to Cairo: You Are Not Alone!», hvor formålet var å sette fokus på situasjonen for lhbt-personer i Egypt og Midtøsten.

Under markeringen viste man også støtte og solidaritet etter lhbt-aktivisten Sara Hegazis bortgang.

Skeiv Verden-aktivister mens de hedrer Hegazi.
Foto : skeivverden.no

For tre år siden ble Hegazi arrestert etter å ha heist et regnbueflagg under en konsert i Kairo. Hendelsen ble fulgt med en stor politiaksjon mot lhbt-personer i hele landet. Aksjonen ble heiet frem av kjendiser, ikke bare i Egypt men i hele Midtøsten, og sosiale medier flommet over med tusenvis av hatefulle kommentarer.

Hegazi ble torturert i fengselet. Hun slapp ut etter fire måneder, og flyktet til Canada for å finne et trygg sted etter at livet i Egypt var blitt umulig.

Flukt og bortgang

Skeiv Verden fikk 13. juni nyhetene om Hegazis bortgang etter tre år med PTSD og ekstrem depresjon.

Joseph Mardelli, prosjektleder i Skeiv Verden, og selv syrisk flyktning, sto bak initiativet.

– Det totalitære regimet i Egypt har ansvar for at en ung aktivist som Sara tar livet sitt. Etter å ha gjennomlevd tortur, trakassering og voldtekt i egyptisk fengsel, måtte hun lese hatefulle kommentarer hver eneste dag i tre år. Vi står sammen og gir en klar beskjed til egyptiske myndigheter. Vi ikke kommer til å gi opp, vi vil ikke skremmes fra å være oss selv. Og til alle skeive personer i Egypt: dere er ikke alene!

Skeiv kamp er internasjonal

Temaet under Oslo Pride 2020 er internasjonal solidaritet. I år er det særlig fokus på den skeive kampen internasjonalt og for å vise at man står sammen med de som selv ikke kan gå i noen parade uten å risikere liv og helse, og med mennesker rundt om i verden som ikke tør å være seg selv.

– Den skeive kampen i Midtøsten angår også oss. Det er personer som Sara som går i front for å gjøre verden til et rausere sted. Vår oppgave er å vise solidaritet og støtte. Vi har mistet en svært viktig person i den skeive bevegelsen i Midøsten/Nord-Afrika, men det har også blitt plantet et frø med håp for nye generasjoner. Vi må vanne og pleie dette frøet, sier styreleder i Skeiv Verden, Bassel Hatoum.