– Slik gir du barna en god ferie

barn
Ferietid er tid for ypperlig familiesamhold, mener psykolog (Illustrasjonsbilde).
Foto: Unsplash
Familievernet og psykolog Bård Kvandahl gir ut en video som gir familier råd om hvordan man kan gjøre mest ut av årets sommerferie.

Sommeren 2020 blir annerledes enn andre somre grunnet koronakrisen. Flere vil velge å feriere innenlands, og har kanskje et begrenset budsjett. Særlig kan mange familier med innvandrerbakgrunn slite med å få til en optimal ferie grunnet reiserestriksjonene.

Mange familier har heller ikke noen hytte å reise til, og mange aktiviteter er veldig dyre. For mange av barna kan føles litt sårt når skolen begynner igjen etter sommerferien, og mange av de andre barna har opplevd mye spennende.

Så hvordan kan man som familie gjøre mest ut av ferien? Familievernet og psykolog Bård Kvandahl har denne sommeren utgitt en video som gir familier råd på hvordan de skal få mest ut av årets sommerferie.

Klikk her for nedlaste videoen

La barna være med i ferieplanleggingen, snakk åpent om alternativer og muligheter og husk å koble av, er rådene fra psykolog Bård Kvandahl i Familievernet.
Foto : bufetat.no

Kvandahl mener foreldre bør kunne vise forståelse for at det er vanskelig for barn.

– Som forelder er det kanskje lett å kjenne en trang til å forsvare seg hvis barna gir uttrykk for at de er lei seg over å ikke kunne reise for eksempel utenlands eller til fornøyelsesparker. Det kan derimot være fint om du som voksen først kan bruke tid på å lytte til barnas følelser om at det er kjipt å ikke få drømmeferien, sier han til Utrop.

Snakk om muligheter og begrensninger

Videre mener psykologen at det er en fordel at barna forstår forskjellen på hva de voksne har lyst til og hva familien har mulighet til.

– Kanskje dere kan si at det barna ønsker er noe dere også hadde hatt lyst til. Dette kan hindre barna i å tenke at mamma og pappa er urettferdige. Barna trenger ikke en inngående forklaring til hvorfor dere ikke kan reise hvor dere har lyst. De fleste barn forstår at man ikke kan bruke mer penger enn det man har.

Fokuset bør ligge på at man faktisk har ferie, påpeker han.

– For barna er det nok greit å vite at det likevel blir en ferie. Det kan derfor være fint å nevne noen alternativer når dere først snakker om sommeren. De aller fleste, også barn, vil kjenne på mer iver og lyst for noe man kan være med på å bestemme selv. Det kan derfor være en fordel å ta med barna i noe av ferieplanleggingen. Dere foreldre kan i forkant snakke om begrensningene, og ha klar noen alternativer å velge blant.

Viktig å avkoble

Feriefølelsen kommer når man trer ut av hverdagen, hevder Kvandahl.

– Ferie gir mulighet til å slappe av og gjøre noe hyggelig sammen. Noen får til dette hjemme, mens andre trenger å være litt hjemmefra. Barns opplevelse av tid og avstander er annerledes enn hos voksne, så dere trenger kanskje ikke være så lenge borte eller reise så langt for å finne feriefølelsen. Det kan være spennende nok om dere for eksempel får lånt hengekøye, og drar på tur inn i skogen for en overnatting. Mange biblioteker låner bort turutstyr helt gratis.

Samholdet viktig for barn

Samtalene som han og andre medansatte i Familievernet har med barn viser at barn setter pris på familiesamholdet.

– Ofte hører vi at det barna setter pris på og husker er når mammaer og pappaer tar seg tid til å gjøre ting sammen med dem. Så kanskje er dette sommeren hvor dere kan dra på fisketur eller sykkeltur sammen, lage pannekaker og blomsterkrans sammen, eller lese en god bok sammen hvis det regner. Det trenger altså ikke koste så mye, så lenge dere skaper en hyggelig opplevelse sammen.