– Innvandringen fra Polen en vinn-vinn-situasjon.

Ser utenrikspolitiske koblinger: Jakub M. Godzimirski er forsker ved NUPI
Foto: NUPI
NUPI-forsker Jakub Godzimirski (bildet) kåret til årets polakk.
0Shares

Søndag ble han sammen med fem andre landsmenn utmerket som årets polakker i Norge. Godzimirski har i flere år kartlagt sine egne landsmenns innvandring.

– Når det kommer så mange, så frykter man at det kommer noen som skader omdømmet vårt som gruppe. Men det har vært veldig gøy å se at så mange har klart seg så bra, sier han til Dagbladet.

Få konflikter

Bortsett fra enkelte uheldige barnevernssaker føler ikke han at den polske innvandringen, som særlig tiltok etter EU-utvidelsen i 2004, har skapt noe særlig problemer.

– I store trekk er det en vinn-vinn-situasjon. Polakkene som kommer hit får på mange måter et bedre liv. Samtidig har det ikke oppstått noen store konflikter, og det er mange polske spesialister som fyller nisjer i arbeidsmarkedet som hadde vært vanskelig å fylle på andre måter

Vil bli boende

Godzimiriski tror en stor andel av polakkene som har kommet vil bli boende.

– Når det flytter tusenvis av polakker til Norge og de blir boende og klarer seg godt, så sender de signaler til hjemlandet om at det er bra å være her, som gjør at enda flere kommer, sier forskeren, sier forskeren til Dagbladet.