Integrering gjennom turglede

I dag er det 25 kvinner og menn fra ulike land, som er med på DNT’s ferskingkurs. Noen av dem er deltakerer på introduksjonsprogrammet og får friluftslivkurset som del sommerskolen.
Foto: Anne Brit Sande
Ny kunnskap, nye vennskap, språktrening, trim og opplevelser. Å bli aktiv i naturen er starten på en ny tilværelse for mange flyktninger.

– Jeg blir glad av å være ute i naturen. Det er bra for kroppen. Det er bra mot stress, sier Bibi Sadif, opprinnelig fra Afghanistan. Hun forteller at hun har gått mye til og fra skolen, men det er noe annet å være aktiv i naturen. Dagen før fisket hun, for første gang. Hun fikk en abbor, som hun tok med hjem og tilberedte som middag til barna. Og de likte maten godt, forteller hun med et stort smil.

Sommerskole

– Villbringebærene vokser villig i veikanten der vi trasker på den gamle kirkeveien i Vikersund. Vi stopper opp litt i bakken, mens kurslederne fra DNT forklarer forskjellen på det som er dyrket og ikke skal tas, og det som vokser vilt i naturen og vi trygt kan spise.

Vi har passert noen hus, en blomstrende hage, en kornåker, like der oppe er kirken fra 1200-tallet og noen hundre meter lenger fremme ligger en berømt skibakke.
Det er fjerde og siste dag av grunnleggende kurs i friluftsliv, der deltakerne lærer å ferdes i norsk natur, får kjennskap til lover og regler, og får generell kunnskap om friluftsliv, i teori og praksis.

I dag er det 25 kvinner og menn fra ulike land, som er med på DNT’s ferskingkurs. Noen av dem er deltakerer på introduksjonsprogrammet og får friluftslivkurset som del sommerskolen. Rade Almudaffar og Nigel Mall jobber i Flyktningtjenesten i Vikersund og samarbeider med DNT om opplegget.

– Det er veldig positivt at de som er med her får praktisk erfaring. Mange av dem har vært lite ute i naturen før, forteller de to.

Naila Franca jobber i Integreringsavdelingen i Øvre Eiker og har med seg fem deltakere. Hun er også veldig glad på deres vegner.

Folk blomstrer i en ny setting og her får de vise en helt annen side av seg selv, mener hun.
De som har deltatt på kurset har blant annet lært om fjellvettregler, allemannsretten, de har vært på fisketur, besøkt koboltgruvene, og i dag skulle det plukkes blåbær. Alle har fått utdelt en bærplukker, men på Gamle Kirkevei er det lite blåbær å se. Villbringebær og nype, derimot! Men hva kan spises av det man finner ute i skogen?

– Ikke sopp, presiserer Havva Ince. Hun er riktignok ekspert og holder soppkurs, men kursdeltakerne har ikke lært noe om sopp på dette kurset. Men kanskje blir noen av dem med videre på nye kurs. De mest ivrige kan til og med bli turledere selv en dag.

Lokale guider

Praten går lett på grusveien oppover i bygda, men på ulike språk. Noen kan litt lite norsk ennå, så vi har med tolk. Kursdeltakerne bor i Drammen, Hokksund, Åmot og Vikersund.
I dag er også tre turledere fra Modum med. Hans Petter Eriksen, Bård Stang og Anne Ørbeck har lokalkunnskapen og kan formidle både historier om sted og erfaringer fra turer i dette området. I dag har de også en fin anledning å rekruttere nye deltakere til aktivitetene sine i nærområdet. For deltakerne på kurset vil gjerne være med på flere turer, bli bedre kjent med lokalsamfunnet som de bor i, og ikke minst snakke med nordmenn.

– Det er viktig at jeg blir bedre kjent i området jeg bor i, sier syriske Mohammed Alhammadi. Han tenker at det kan bli mer sosialt for han og familien dersom de blir med på organisert aktivitet i Vikersund. Han håper spesielt å bli kjent med nordmenn.

Havva Ince tror det er et stort potensiale for gjensidig berikelse, ved at pensjonister og innvandrere møtes under tur. På bildet sammen med Bibi Sadaf (t.v).
Foto : Anne Brit Sande

De tre lokale DNT-lederne forteller om onsdagsturen, der mange eldre deltar. Har noen av de som er med på kurset lyst å delta på disse turene, er de mer enn velkomne.
Havva Ince tror det er et stort potensiale for gjensidig berikelse, ved at pensjonister og innvandrere møtes slik.

– Vi har en drøm om å få til en fadderordning, der flyktninger får en norsk turvenn, en slags fadderordning, eller turvennordning. Man deler turopplevelser og møtes jevnlig. Jeg tror det er store muligheter for å få det til her i Modum kommune. Og en slik ordning kan få flyktninger raskere ut i arbeidslivet, fordi de får nye nettverk og kontakter. Og dette kan vi få til i hele landet gjennom DNT og andre arenaer, sier Ince entusiastisk.

Viktig kunnskap

– Vi har kommet frem til verdens største skiflyvningsbakke og tar matpausen her. Turfølget setter seg på benker og finner fram medbrakt niste, som seg hør og bør når man er på tur i Norge.

Havva kommer bort til bordet, for å instruere i rett bruk av primus, til å lage for eksempel kaffi ute. Dette er «pensum» de må igjennom, før hun kan dele ut kursbeviset litt senere i dag.

Etter matpausen forteller de lokale guidene om hvor kjent og viktig Vikersundbakken er, og om verdensrekorden på 253 meter i skiflygning. Vi får også vite litt mer om den 800 år gamle kirkas historie, fra de tre lokalkjente DNT-lederne.

– Det er fint at dere får høre om dette, for det er ikke bra å bo her uten å vite om det, legger Havva Ince til.

Kvinnene rundt bordet smiler og nikker når jeg spør om de har nytte av de de hører og opplever.

– Dette kurset er veldig bra. Vi lærer mye hver dag om norsk kultur. Det er viktig å lære om naturen og steder, for vi som er her kommer fra mange ulike land med forskjellige kulturer, så vi må lære sammen hvordan det er her i Norge, sier Mawada Aljack og Ghalya Sharif, som er fra Sudan.

Nahwa Aliasen fra Syria, og Ghalya, kan med stolthet fortelle at de har gått på Gaustadtoppen også i sommer. Nahwa liker å bruke kroppen og forteller at hun har deltatt på turer med DNT i tre år. Hun har syv barn, og de er også med på tur!
Damene rundt bordet er samstemte i at det de har vært med på de fire siste dagene er veldig viktig for integrering i norsk kultur og samfunn.

Introduksjonsprogrammet

Ett kurs er ikke nok. Havva Ince forklarer at kursdeltakerne må bli fulgt opp etter det første kurset, med invitasjon til å bli med videre på aktivitet, turer og frivillig arbeid. Uten oppfølging er det fare for at det ikke skjer noe mer, mener Ince. Når man blir invitert føler man seg inkludert. Hun er opptatt av at flyktninger må erfare at mye av det sosiale livet i Norge går gjennom frivillige organisasjoner. Ved å delta i organisasjoner, som DNT og andre, får man tilhørighet og blir inkludert.

Friluftsliv er en så viktig del av norsk kultur at det må inn i introduksjonsprogrammet, mener Ince. Hun ønsker at slik opplæring formaliseres i den nye integreringsloven som kommer i nær framtid. Hun har møtt komiteen som jobber med lovforslaget og tror at politikerne er positive til innspill hun har gitt.

Les også: Stor interesse for friluftsliv blant innvandrere