Lysere tider i vente

Hoppende glad: Forhad Hassan Mithu, som er arbeidsinnvandrer fra EU, kan bli i Norge inntil videre, så lenge han får jobboppdrag.
Historien om bangladeshiske Forhad Hassan Mithu har tatt en ny og spennende vending.

Sist Utrop hørte fra Mithu (bildet) var han frustrert over en vanskelig situasjon som nyankommet i Norge. Fortsatt er det noen utfordringer som gjenstår, men fra og med april skal han begynne som pantomimeinstruktør i Oslo Døveforening.

– Ting har på en måte ordnet seg. Jeg har fått flyttet til en midlertidig leilighet og avklart med UDI om min status som registrert kulturarbeider. Så nå har jeg opphold frem til august, med mulighet for forlengelse, sier han til utrop.no.

Til Mela i sommer

Til uken skal han bli registert som kulturarbeider og forberede prosjektet som han i samarbeid med Døveforeningen skal blant annet vise frem under årets Mela-festival til sommeren.

– Forbundet viste stor interesse for meg. Hvis det ikke var for UDIs restriksjoner kunne jeg kanskje hatt en sjanse til å skaffe meg en lengre faststilling.

Han legger likevel til at han har opplevd Utlendingsdirektoratet (UDI) som ryddige og hjelpsomme, og bærer ingen nag til regelverket.

Nytt giv

Hvordan føler du deg med tanke på din egen situasjon nå?

– Helt klart mer energisk og motivert enn tidligere. Jeg ser helt klart lysere på ting nå enn for en tid tilbake. Jeg har fått møte flere som kan være interessert i det jeg gjør. Dette gir en ny giv i hverdagen, selv om det fortsatt er noen utfordringer for meg her i Norge.

En av disse er det å ikke ha en månedlig inntekt i en dyr by som Oslo. Inntil nå har han klart seg med oppsparte midler.

– Å få en fast jobb hadde helt klart hjulpet. Så får jeg krysse fingrene for at prosjektene klaffer.

Jobber “på engelsk”

Brevet Mithu viser oss fra UDI henviser til krav om at virksomheten hans i Norge skal være kulturformidling, og hvor enkeltoppdrag ikke må utgjøre mer enn 14 dager i løpet av kalenderåret.

– Ukentlig kontakter jeg skoler og foreninger. Schengen-visumet mitt fra Italia gjør det mulig å bli i Norge så lenge jeg får jobboppdrag. Så jeg håper jo naturlig at det vil bli flere prosjekter etterhvert.

Verkstedene han skal holde i løpet av våren og sommeren kommer han til å gjøre på engelsk.

– Foreløpig ser jeg ingen praktisk hensyn med språkopplæring enn det jeg lærer gjennom dagligtalen. Organiserte norskkurs har jeg ingen annen mulighet til enn gjennom private, og det sier seg at det vil bli for kostbart. Jeg får ta et steg av gangen, sier han med et smil.