Salte kyss og gamle sår

 
Foto: Foto: Skjermdump/kunstkreditt.no
Flyktningen Shwan Dier Qaradaki (bildet) forteller sin historie til lokalbefolkning i Høyanger, Ytre Sogn. Ustillingen Salte Kyss gjør inntrykk på folk. 

– Utstillinga til Shwan Dler Qaradaki skal få oss til å reflektere over skjebnene til de som kommer til Norge som flyktninger, sier Reidun Haugnes i Høyanger Kunstlag til Ytre Sogn Avis

Onsdag 28. mars er det igjen duket for den årlig ustillingen ved Høyanger samfunnshus. Utstililingen fokuserer på Shwan D. Qaradakis erfaring som flyktning.
 
– Som 13-åring flykta han fra det irakiske Kurdistan (Nord-Irak; journ.anm), og var seks år på flukt gjennom Asia og Europa. Deretter har han bodd 12 år i Norge med den usikre statusen som MUF´er (midlertidig opphold uten rett til familiegjenforeining). Sommeren 2011 fikk han imidlertid endelig beskjed om at han har fått varig opphold.

Livet på vent
 
Utstillingen, som består av foto og video viser Qaradakis barndom i Kurdistan, og som ungdom på rømmen, med livet på vent i Norge. Utstillingens personlig intensitet gjør oss direkte involvert i det vi ser, heter det videre i anmeldelsen. 
– Flyktninger og asylsøkere er for mange av oss en ansiktsløs gruppe menneske som vi ikke møter direkte. Det kan gjøre at vi har stereotypiske oppfatninger av hvem de er. Vi har vanskelig for å se enkeltindivider. Derfor virker utstillingen “Salte Kyss” som et viktig innspill i å menneskeliggjøre temaet. Det å øke forståelsen mellom folk fra ulike kulturer, og det å undersøke hva det betyr å leve i et flerkulturelt Norge, er noe av Qaradaki sine intensjoner med prosjektet, påpeker Haugnes overfor  Ytre Sogn Avis.