Støtter sultestreikende

Reza Rezaee er en engasjert Osloborger. Nå håper han å bli hovedstadens ansikt utad.
Foto: Henrik Kreilisheim
Rødt-politiker Reza Rezaee (bildet) utfordrer norske myndigheter til å ta et klarere standpunkt i kurdernes sak.

Et brev fra partiets utenriksansvarlig, Arnljot Ask, sendt til Tyrkias ambassade i Oslo, Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og utenriksminsiter Jonas Gahr Støre, krever en politisk løsning på det kurdiske spørsmålet.

Brevet, som Utrop har fått innsyn i, er kritisk til tyrkiske myndigheters nylige innstramningsgrep overfor den kurdiske minoriteten i landet og uttrykker forståelse for ulike kurdiske miljøers aksjonsformer.

– Tyrkia virker dessverre å ha gått tilbake til tidligere tiders ytterliggående nasjonalistiske politikk. I lys av denne situasjonen kan vi forstå de dramatiske handlinger utført av kurdere, som nå sultestreiker både i tyrkiske fengsler og utenfor Europarådets hovedkvarter i Strasbourg, heter det i brevet.

Helseproblemer

Blant de sultestreikende i Strasbourg er norsk-kurder og politiker Negar Enayati. Partikollega Reza Rezaee, som har engasjert seg sterkt i kurdernes sak, sier overfor utrop.no at Enayati, som flere andre på plass utenfor Europarådets bygg, lider fysisk.

– Sultestreiken har gått sterkt utover henne. I likhet med de andre sultestreikende har hun mistet vekt og er i for skrøpelig form til å ta seg av mediehenvendelser. 

– Pinlig

Rezaee krever hardere lut fra norske myndigheters side overfor tyrkerne.

– Jeg synes det er pinlig at det offiselle Norge ennå ikke har reagert med tanke på denne uretten. Norge må ta denne problemstillingen opp på høyeste nivå.

Han mener Jagland burde komme i kontakt med de sultestreikende.

– For meg og for det internasjonale samfunnet ville det gitt en sterk signaleffekt hvis Europarådets generalsekretær kunne møtt og snakket med denne gruppen, sier han til utrop.no.