– “Finnbiff” er ikke rasistisk

Finnbiff eller reinbiff? Hva en skal kalle skavet reinsdyrkjøtt har skapt debatt
Foto: Dave Taylor
Varanger vilt AS bruker betegnelsen ”finnbiff” om reinsdyrkjøtt på sine produkter og nettsider. Markedsansvarlig i bedriften, Ken Albert Abrahamsen, sier det ikke har noe med samer å gjøre.
0Shares

Sametingets første president, Ole Henrik Magga, er uenig i bruken av navnet “finnbiff”.
Foto : Norske Samers Riksforbund
Abrahamsen framholder at det hele bygger på en misforståelse. Navnet ”finnbiff” er ikke myntet på en nedlatende holdning til den samiske befolkningen.  – Stykkene ligner på små finner, som på hval­en.

Saken ikke helt biff

Tidligere sametingspresident og språkprofessor, Ole Henrik Magga, liker ikke betegnelsen «finnbiff». Han mener begrepet «finn» om samer, i dag har en negativ klang i ørene til mange samer. Samtidig som finnbiffen ikke er kjøtt av finner, men reinsdyr.

– Vi sier eksempelvis oksebiff om biffen fra okse. Det er derfor flere grunner til å endre navnet på ”finnbiffen”, sier Magga til den samiske avisen Sagat.

Kjøper ikke biff sammenlikning

Abrahamsen er ikke enig i Maggas parallell til oksebiff. Han mener det her er snakk om to forskjellige ting.

– Oksebiff er et helt stykke kjøtt, mens finnbiffen er skav. Det er derfor dekning for navnet, mener han.

Bekrefter rasisme

– Folk spurte oss om hvilken «finn» vi hadde skavet opp i dag. Vi burde tenkt mer på dette i forkant, sier Arnstein Stensaas hos Stensaas reinsdyrslakteri på Røros. Slakteriet var med på å lansere reinkjøtt i strimler i Norge på 70-tallet. Han forteller at folk assosierte produktet med samer.