Greske myndigheter avviser anklager i New York Times-artikkel

Statsminister i Hellas, Kyriakos Mitsotakis, avviser anklagene i en artikkel i New York Times, om at landet sender flyktninger tilbake på havet.
Foto: flickr.com/European People's Party
Kystvakten i Hellas skal ha sendt over tusen flyktninger tilbake på havet i oppblåsbare livbåter, skriver New York Times. Uriktig, mener greske styresmakter.

Ifølge NRK har New York Times intervjuet migranter, gransket videoer og hentet data fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Avisen mener den kan påvise at 1072 personer er blitt satt ut på havet igjen hittil i år, etter at de var kommet inn i gresk farvann. Migrantene blir dermed fratatt retten til å søke asyl i Hellas.

Slik skal tilbakesendingene av flyktninger se ut, ifølge uavhengige journalister.
Foto : Skjermdump/Twitter

– Flyktninghjelpen har ikke selv vært vitne til at asylsøkere er tvangsreturnert til sjøs, men våre ansatte i Hellas har fått historien bekreftet av troverdige kilder, sier seniorrådgiver Pål Nesse til NRK.

– Dette utgjør alvorlige brudd på Flyktningkonvensjonen og retten til å søke asyl. Det er særdeles urovekkende at Europa synes å akseptere dette, sier Nesse.

Avviser anklagene

Hellas avviser på sin side anklagene i New York Times-artikkelen om at de sender mennesker ut igjen på havet.

– Greske myndigheter deltar ikke i slike hemmelige aktiviteter, sier regjeringstalsmann Stelios Petsas til New York Times.

Statsministeren Kyriakos Mitsotakis mener det spres også feilinformasjon om grekernes «tøffe, men rettferdige» grenseforvaltning.

– Hellas er et land som respekterer rettsstaten. Vi har gitt asyl til titusenvis av mennesker. Hvis det er noen hendelser som må etterforskes vil jeg være den første til å fremme en etterforskning, uttalte han tidligere denne uken til CNN, ifølge Telegraph.

Statsministeren hevder mye av informasjonen som New York Times-artikkelen er laget på kommer fra tyrkiske kilder. Tyrkisk kystvakt skriver på sin hjemmeside at livbåter i noen tilfeller er blitt oppdaget av den tyrkiske kystvakten og hjulpet inn til Tyrkia.

– Noen av disse reporterne som gjør denne typen undersøkende journalistikk, bør være mer forsiktige med å sjekke kildene sine.