Tar avstand fra vold mot SIAN

SIAN-leder ble slått ned under en motdemonstrasjon i Bergen i helgen.
Foto: NRK
MDN tar sterk avstand fra vold og hat uansett hvem det er rettet mot og hvem som utfører det, heter det i følge en pressemelding. Det samme gjør Antirasistisk Senter.

– La det være helt klart, vår oppfordring er å totalt ignorere SIAN sine provokasjoner. Moskeer, imamer og muslimske ledere oppfordrer til ikke å møte opp og ikke ha noen motdemonstrasjon mot SIAN. Det er et faktum at enkelte krefter lever av å spre rasisme i samfunnet, men vold er aldri svaret eller løsningen. Vi oppfordrer de som mener er blitt tråkket på til å bruke rettsvesenet, heter det i følge pressemeldingen.

Leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen me er SIAN er ute etter å provosere.

– De ønsker reaksjoner, konflikter, medieoppmerksomhet. De reiser til torg etter torg med sitt hatefulle budskap med en hensikt, og tyr gjerne til personsjikane og andre provokasjoner. Det er lett å forstå at noen blir provosert. Samtidig betyr det at SIAN oppnår det de ønsker. Det er riktig å demonstrere mot SIAN. De som møter opp, fortjener honnør. Mange av dem som kritiserer antirasistiske demonstranter, har aldri selv satt sin fot i en demonstrasjon mot hat som dette, mener Steen.

Vold er ikke akseptert

– Samtidig er det aldri riktig å reagere med fysiske konfrontasjoner eller vold, uansett hvor provoserende og hatefullt budskapet er. Der må det gå en absolutt grense.

– Samtidig er jeg bekymret for at SIAN gang på gang gis så sentrale arenaer for sin pågående turné. Det bør være helt kurant at de henvises til mer kurante, og mindre sentrale, områder. Det er problematisk at så mange skal oppleve at ellers trygge nærområder og nabolag skal preges av pansrede kjøretøy, sperringer, hester, hunder og tåregass, for at SIAN skal få spre sitt hat akkurat der. Samtidig som antirasister må tenke gjennom hvordan vi kan gi tydelig, ikke-voldelig motstand mot SIAN, håper jeg at politiet vil vurdere den rådende fritt fram-tilnærmingen til aktører som SIAN, sier Steen.