Tre personer siktet for angrep på Sian-leder under demonstrasjon i Bergen

– Alle er innbrakt for ordensforstyrrelse og vil bli anmeldt for det. De er innbrakt av ulike årsaker. Noen vil bli dimittert, andre vil bli sittende lenger, sa politiet.
Foto: NRK
Politiet har siktet tre menn for å ha angrepet Sian-leder Lars Thorsen etter uro i forbindelse med demonstrasjoner i Bergen lørdag.

Det opplyser politiet til Bergens Tidende lørdag kveld.

– Vi er i etterforskningsfasen og skal blant annet gjennomgå bildemateriale, sier jourhavende jurist Arne Fjellstad i Vest politidistrikt.

Alle de tre mennene er rundt 20 år gamle, og de vil bli avhørt i løpet av kvelden. Det ligger ikke an til at de tre vil bli varetektsfengslet, sier Fjellstad.

Det oppsto uroligheter da den islamfiendtlige gruppen Sian holdt en markering på Festplassen i Bergen lørdag formiddag. Sian-lederen ble angrepet og skadd, og 15 personer ble anholdt av politiet etter sammenstøtene.

Etter hvert avbrøt Sian markeringen, og politiet fikk kontroll på situasjonen. 15 personer i alderen 15–25 år ble anholdt og tatt med inn på politistasjonen.

– Alle er innbrakt for ordensforstyrrelse og vil bli anmeldt for det. De er innbrakt av ulike årsaker. Noen vil bli dimittert, andre vil bli sittende lenger, sa innsatsleder Skeie.

– Det har sammenheng med markeringen på Festplassen og ting som har skjedd etter den markeringen, opplyste operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB.

Innsatslederen sier at politiet valgte en «passiv framgangsmåte» under demonstrasjonen, men politiet har fått kritikk for bruk av tåregass og pepperspray mot demonstrantene.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har brukt virkemidler for å ivareta vår egen sikkerhet og sikkerheten til andre. En passiv tilnærming betyr at vi har trukket oss lenger og lenger tilbake, sa Skeie.

Han opplyser at politiets oppgave under demonstrasjonen har vært å sikre ytringsfriheten og sørge for at ingen kommer til skade.

Bergensavisens reporter på stedet har fortalt at en gruppe på fire-fem personer like etter klokka 13 stormet scenen og grep til vold mot Sian-lederen:

– Det var ingen organiserte motdemonstranter som gikk til angrep. Det var noen ungdommer som kom løpende fra siden og slo Thorsen rett ned. Han virket omtåket og lå nede på bakken i noen minutter før han reiste seg.

Det var mange forskjellige grupperinger på plassen, og noen var mer rolige enn andre. Enkelte av de frammøtte holdt opp flagg, blant annet fra partiet Rødt og Sosialistisk Ungdom.

– Markeringen på Mortensrud er nå avsluttet. Politiet måtte gripe inn for å opprettholde ro og orden på stedet. Ingen personer er meldt skadd, ei heller pågrepet, meldte politiet da.

15. august måtte politiet avslutte en Sian-demonstrasjon på Furuset i Oslo etter at inntil 50 motdemonstranter hadde skapt uroligheter. Én person ble pågrepet.

Byrådsleder i Bergen ber om møte med politiet etter lørdagens uroligheter

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) ber om et evalueringsmøte med politiet etter urolighetene rundt Sian-demonstrasjonen i Bergen sentrum lørdag.

– Jeg var ikke til stede i ettermiddag, men mange har i ettertid kritisert politiet for maktbruken og i særdeleshet bruk av tåregass. Det har ikke jeg grunnlag for å konkludere på i kveld, men dette vil bli tema på evalueringsmøtet knyttet til håndteringen som jeg har bedt om med politiet mandag morgen, skriver byrådslederen på Facebook-siden sin.

Politiet brukte tåregass for å kue opptøyene som oppsto i kjølvannet av Sians demonstrasjon på Festplassen lørdag formiddag. Det ble også arrangert en motdemonstrasjon 1,5 kilometer unna.

Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet, og tre personer er siktet for dette. 15 unge personer var på et tidspunkt anholdt av politiet, som har fått kritikk fra flere av demonstrantene for maktbruken.

– Selv om SIAN ikke er velkomne i Bergen, har de rett til å ytre seg og demonstrere, og det er ikke noe Bergen kommune kan si ja eller nei til, skriver Valhammer.