– Ta til motmæle mot islamhat uten vold

Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge kaller lørdagens SIAN-markering, hvor et eksemplar av Koranen ble skjendet, for uakseptabelt.
Foto: Claudio Castello
Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge fordømmer lørdagens SIAN-markering, og mener uenigheter i det norske samfunnet må løses med gjensidig respekt.
106Shares

Foreningen la ut i går en pressemelding på sin Facebook-side i kjølvannet av lørdagens voldelige motdemonstrasjoner i Oslo mot anti-islamorganisasjonen SIAN.

SIAN markedsførte arrangementet som “krenkefest”. Flere hundre motdemonstranter møtte opp på Eidsvolls plass for å overdøve budskapet fra SIAN. Motdemontsrasjonen forløp seg fredelig frem til flere motdemonstranter klarte å bryte politibarrikadene og gå løs på SIAN-aktivist Fanny Bråten etter at hun rev sider av Koranen og spyttet på boken.

TFHN kaller på sin side hendelsen for et motbydelig angrep på muslimer og Koranen.

– Alle har rett til å komme med religionskritikk, men denne uanstendige og uakseptable handlingen bryter med all sunn og akseptabel forståelse av hvordan ytringsfriheten skal utøves, og fordømmes på det sterkeste av TFHN og dens medlemsorganisasjoner, skriver de i pressemeldingen.

– Gir mer splittelse

Samfunnet er ikke tjent med slike provokative handlinger som kun fører med seg mer splittelse i samfunnet og unødig aggresjon, står det videre.

– Vi ber norske myndighetsorganer og politikere om å iverksette nødvendige tiltak for å beskytte muslimer og andre minoritetsgrupper mot gjentatte hatefulle angrep.

Legitime virkemidler i rasismekampen

I etterkant av arrangementet gikk flere unge motdemonstranter til angrep på politiet og forbipasserende, noe som har gitt kritiske reaksjoner på motdemonstrantenes tilsvar på SIANs rasistiske stunt.

Tilsammen ble 29 personer arrestert etter markeringen, og politiet måtte på et tidspunkt bruke tåregass mot motdemonstrantene.

Foreningen tar avstand fra volden i etterkant, og mener kampen mot hat og rasistiske ytringer må gjøres med legitime virkemidler.

– Vi vil også samtidig understreke at vi under ingen omstendigheter kan akseptere vold, og maner alle norske muslimer om å ikke la seg provosere til å begå voldelige handlinger, men heller bruke sine stemmer og sine legitime virkemidler selv om andre bryter juridiske og sosiale normer for hva som er akseptabelt.