Vil gi tiggere bosted

Mange tiggere fra Romania bor utendørs rundt om i byer i Norge
Foto: Geir Halvorsen
Rune Sævre (SV) vil fremme forslag i bystyret i Arendal om konkrete tiltak for å ta hånd om tiggerne og skaffe dem tak over hodet.
0Shares

Kristiansandspolitikerne ha nylig vedtatt å bygge en brakke med dusj og toalett til byens tiggere.

Arendalspolitikeren Rune Sævre (SV) vil nå ta tiggernes situasjon opp i bystyret og foreslå tiltak for å bedre forholdene for dem også i Arendal.

– Vi ser at vi har utfordringer med tiggere i Arendal også. De sitter på hjørnet og da tenker jeg at disse må vi gi et tilbud, sier Sævre ifølge agderposten.no til NRK.

Under Ceausescu hadde vi det bra. I dag er Romania en katastrofe.

SV-politikeren mener at tiggerne ikke må beskrives som kriminelle.

– Vi må se på hva slags nettverk som står bak de og som kanskje kan være kriminelle elementer. Med de vi ser må vi ikke beskrive som kriminelle elementer, sier Sævre.

Han sier at tiggerne må behandles som mennesker, og at de er økonomiske flyktninger fra Romania som lever utenfor det øvrige samfunnet i landet de kommer fra.

Tøft liv i Bodø

Også i Bodø er tiggere fra Romania foreløpig nødt til å finne seg bosted utendørs. Gabriel Coman er en av sju rumenske tiggere som for tiden oppholder seg i Bodø. Årsaken til at de har valgt Bodø framfor Oslo, som mange av deres landsmenn gjør, er nettopp at det er for mange tiggere i Oslo. Det skriver Avisa Nordland.

– Under Ceausescu hadde vi det bra. I dag er Romania en katastrofe for oss som tilhører rom-folket. Vi blir trakassert og utsatt for rasisme, og får ingen sosialhjelp, sier Coman til avisen.

– Her kan vi tigge uten å bli trakassert, og blir behandlet skikkelig, sier Gabriel Coman, som hjemme i Romania har kone og fire barn.

Kaldt

Inntil onsdag bodde han sammen med seks andre i skjul bak noen sponplater på vestsiden av den gamle svømmehallen.

– Men der var det så kaldt at vi måtte flytte på andre siden. Her har vi det bra, og med sju mennesker sammen når vi sover blir det ikke så kaldt heller, smiler han.

Shirley Bottolfsen har fått god kontakt med rumenerne, og møter dem hver dag ved femtiden om ettermiddag for å gi dem mat.

– De er hyggelige mennesker som dessverre må tigge for å få noen kroner å leve for, og sende hjem til familiene sine. Det skal bare mangle om jeg ikke skulle hjelpe dem, forteller Shirley.

Tusen kroner

Flere bodøværinger er også blitt oppmerksom på at hun bistår rumenerne med mat.

– Forleden kom det en dame til meg med tusen kroner, og ga beskjed om at de skulle jeg bruke på mat til dem. Om det er noen andre som vil hjelpe, er det bare å ta kontakt, sier hjelpsomme Shirley.