– Kongen definerer det nye Norge

H.M Kong Harald understreket betydningen av sameksistens og samhold under sin tale i dagens nasjonale minnemarkering av terrorangrepene 22. juli.
Foto: Kongehuset
Mens Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepene mot Norge 22. juli, har Kong Harald besøkt ungdom i Groruddalen. I går var han på sitt fjerde besøk på under en måned. Med dette definerer Kongen Norge som en ny type nasjon, sier professor Thomas Hylland Eriksen.
0Shares

– At Kongen reiser hit er et tydelig signal fra Kongehuset om hva slags type samfunn de vil ha. Man kan jo sitere Kongens bestefar, Kong Haakon, som i sin tid sa “jeg er også kommunistenes konge”. Kong Harald gjør noe av det samme. På denne måten viser han at han er konge for hele folket, sier professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen til Dagsavisen.

Han viser til det kongen sa i sin tale på minnegudstjenesten i Oslo Spektrum 21. august i fjor.

– Tragedien har minnet oss om det grunnleggende som binder oss alle sammen i vårt flerkulturelle og mangfoldige samfunn. La oss ta vare på denne erkjennelsen, og la oss ta vare på hverandre.

Bærebjelk

Ordfører Fabian Stang (H) var blant dem som møtte Kongen i Groruddalen i går. Han mener tida er moden for å sette et positivt søkelys på det positive engasjementet i Oslos mest mangfoldige bydeler.

– Ja, det er ikke noe dårlig tidspunkt å synliggjøre at mangfoldet er en av bærebjelkene i byen vår, sier han til Dagsavisen.

Politisk korrekt kongehus?

Hylland Eriksen mener Kong Harald med sine taler og besøk er med på å definere Norge som en ny type nasjon. Han er også sikker på at Kongens prioriteringer av noen vil oppfattes som et ideologisk valg.

– Noen vil kanskje kalle dette «venstreliberalistisk politisk korrekthet» og spørre om Kongen har glemt hva som er de faktiske nasjonale verdiene når han nå lefler med multikulturen. Kong Harald har likevel valgt å sende dette sterke signalet. Det er spennende, sier Eriksen til Dagsavisen.