Finankrisen sender meksikanerne hjem

Stadig farligere å oppholde seg på grensen mellom USA og Mexico.
Foto: Wikimedia Commons
For første gang på flere tiår vender udokumenterte meksikanske innvandrere i USA hjem til Mexico. Tøffere økonomiske tider i USA oppgis som hovedårsak.
0Shares

En sviktende amerikansk økonomi og tøffere sanksjoner mot udokumenterte har ført til at den amerikanske drømmen ikke virker like fristende som før, melder NRK.

NRK viser også til et studie gjennomført av Pew Hispanic Center, som viser at innvandringen begynte å bremse opp for fem år siden, og kan ha begynt å bli reversert de siste to årene.

– Nedgangen er et resultat av flere faktorer, men et dårlig jobbmarked og nedgangen i byggebransjen er blant de viktigste, står det i rapporten.

Narkokartell funker som grensepoliti

Christian Ballesteros bor på et hjem for migranter i grensebyen Matamaros, og kan bekrefte at trenden har snudd. Han sier til nyhetsbyrået AP at strengere sanksjonar frå grensepolitiet i USA og at kriminelle kartellgrupper i Mexico har gjort det farligere en noen gang å krysse grensen.

– Kartellene får stadig mer makt, og fungerer som et slags grensepoliti på meksikansk side. De truer med å halshogge deg dersom du ikke gir dem penger før du skal krysse over til USA.

Strenge lover har effekt

Steve A. Camarota, forskingsleder ved Senteret for innvandringsstudier i Washington D.C, hevder også strengere innvandringslover vedtatt i mange delstater har hatt en åpenbar effekt.

Innvandring er ikkje som været. Innvandring er noe som kan forandres. Økonomien er dårligere, og sanksjonene mot de som oppholder seg ulovlig er også blitt tøffere. Folk må revurdere om det er verdt å krysse grensen, seier Camarota til NRK.