Frp-Jensen krever omkamp om KrF- og Venstre-seire om kvoteflyktninger

– Jeg skjønner at statsministeren legger Granavold-plattformen til grunn for regjeringens arbeid. Det hefter ikke Frp for. Det klargjorde vi den dagen vi gikk ut av regjeringen, sier Siv Jensen (Frp).
Foto: Fremskrittspartiet
Kutt i bistand og antall kvoteflyktninger. Det er kravene Frp-leder Siv Jensen stiller i høstens forhandlinger om statsbudsjettet for 2021.

I budsjettforslaget vil regjeringen foreslå at Norge skal ta imot 3.000 kvoteflyktninger og at bistanden skal være på én prosent av bruttonasjonalproduktet, det vil si nærmere 40 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Dette er blant de viktigste seirene Venstre og KrF fikk i forhandlingene om Granavolden-plattformen.

Statsminister Erna Solberg (H) har gjort det klar at det ikke er aktuelt å reforhandle regjeringsplattformen, men det fnyser Jensen av. At Frp nå ikke vil holde seg til det som står i plattformen, bør ikke komme som noen overraskelse, mener hun.

– Jeg skjønner at statsministeren legger Granavold-plattformen til grunn for regjeringens arbeid. Det hefter ikke Frp for. Det klargjorde vi den dagen vi gikk ut av regjeringen. Det er ting vi var med på i regjering, som ligger milevis unna Frps primære politikk, fastslår hun.

– Frp mener at alt er gjenstand for forhandlinger. Ingen ting står ved lag. Skjønner ikke statsministeren det, har hun gjort livet vanskelig for seg selv, sier Jensen til Aftenposten.

Venstre avviser omkamp om kvoteflyktninger

Frp krever kutt i bistand og antall kvoteflyktninger statsbudsjettet for 2021, men Venstre-leder Trine Skei Grande sier det ikke er aktuelt med en omkamp.

– Erna sa før helgen at det ikke er aktuelt med omkamp om våre seire. Det synes jeg var klokt sagt av statsministeren, sier avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten.

I helgen avviste Erna Solberg en «omkamp» fra Frp om seire andre partier fikk i regjeringsplattformen. Solberg bekreftet samtidig at Høyre foreslår 3.000 kvoteflyktninger budsjettforslaget.

Det vil ikke Frp gå med på, og partileder Siv Jensen sier «alt er gjenstand for forhandlinger».

– Ingen ting står ved lag. Skjønner ikke statsministeren det, har hun gjort livet vanskelig for seg selv, sier Jensen til avisen.

Grande vil ikke kommentere om Venstre vil godta mindre kutt i bistand og kvoteflyktninger for å redde regjeringen dersom Frp truer med å felle den.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad peker også på at statsministeren har «vært klar på at Granavolden-plattformen ligger fast, også inn i budsjettet for 2021».