– Fjerner livmoren til migranter og straffedømte

Ifølge en varsler i fengselet, en sykepleier, har mange av kvinnene ikke fått noen forklaring på hvorfor livmoren ble fjernet. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Pixaby
En varsler og menneskerettsgrupper har slått alarm om situasjonen i fengsel i Georgia og hevder at uvanlig mange kvinner får livmoren fjernet der.
317Shares

Det privatdrevne Irwin County Detention Center i Georgia huser både straffedømte og migranter.

– Da jeg møtte alle disse kvinnene som hadde gjennomgått operasjoner, trodde jeg at det var snakk om en eksperimentell konsentrasjonsleir. Det var som om de eksperimenterte med kroppene våre, forteller en innsatt til Project South.

Menneskerettighetsorganisasjonen har nå sendt en formell klage til myndighetene og vil ha svar på det de mener er et uvanlig høyt antall hysterektomi-operasjoner blant immigrant-kvinner i fengselet.

Project South anklager også fengselet for «medisinsk forsømmelse» og manglende smitteverntiltak under koronapandemien, for å nekte å teste dem som har symptomer på smitte og for å fabrikkere legejournaler.

Ifølge en varsler i fengselet, en sykepleier, har mange av kvinnene ikke fått noen forklaring på hvorfor livmoren ble fjernet.

– Flere innsatte har fortalt meg at de gikk til legen og at de gjennomgikk hysterektomi-operasjon uten at de fikk vite hvorfor, forteller varsleren.

De vanligste grunnene til at livmoren fjernes, er plagsomme muskelknuter, blødningsforstyrrelser og svulster.

Ifølge sykepleieren fjerner en av legene ved sykehuset livmoren på «nesten alle» kvinner som oppsøker ham.