– Det haster nå

SVs Karin Andersen understreker at det for andre europeiske land handler både om å avhjelpe den humanitære nøden for flyktningene i leirene, men også om solidaritet med Hellas.
Foto: Emmanuel DYAN
Tyskland skal ha planer om å ta imot ytterligere 1.500 asylsøkere fra Hellas. Tyskland viser vei og sender et tydelig signal til andre land, ifølge SV.

Avisa Bild melder tirsdag at Tysklands landets konservative statsminister Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer er enige om å ta imot ytterligere 1.500 mennesker som har søkt tilflukt på greske øyer. DPA erfarer at det dreier seg om barnefamilier, skriver Bild.

SVs Karin Andersen håper det tyske budskapet kan presse fram en løsning hvor også andre europeiske land bidrar mer.

– Jeg håper det. Men det kan også bli slik at de som ikke vil være med på dugnaden, lener seg tilbake, sier hun til NTB.

– Det bør i hvert fall være et veldig tydelig signal til Norge og andre land om at det haster nå, sier Andersen.

Men nå kommer det altså trolig en kraftig opptrapping fra Tysklands side. Ifølge Bild er det enda ikke klart om sosialdemokratene i Tyskland støtter initiativet. SPD har tidligere krevd at Tyskland må ta imot flere tusen asylsøkere fra Hellas.

Nesten 12.000 asylsøkere, blant dem 2.200 kvinner og 4.000 barn, mistet husly i brannene forrige uke, ifølge FN.

SVs Karin Andersen understreker at det for andre europeiske land handler både om å avhjelpe den humanitære nøden for flyktningene i leirene, men også om solidaritet med Hellas.

– Nå må alle se at man må få på plass andre avtaler i Europa. Avtalene er så skjeve at land som Hellas, som er på kne økonomisk, blir sittende med ansvaret for så mange. Det er ikke holdbart, sier hun.

Også Norge må ta stilling til denne problemstillingen, understreker Andersen.

– Det er i norsk interesse at Hellas ikke kneler, sier hun.

Norge har finansiert et prosjekt for å etablere mottaksplasser for rundt 1.000 enslige mindreårige, enslige kvinner med og uten barn og voldsutsatte kvinner i landet. Og mandag reiste et medisinsk kriseteam fra Norge til Lesvos for å støtte det lokale helsevesenet etter brannen i Moria-leiren.

– Norge gjør mye, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB før helgen.

Samtidig er det mange som mener norske myndigheter ikke bidrar nok. Allerede før brannene i Moria-leiren varslet over 125 norske kommuner at de var klare til å ta imot asylsøkere og flyktninger fra Hellas.