9000 postkort om Moria-mindreårige overlevert regjeringen

9000 postkort ble levert på Eidsvolls plass til støtte for enslige mindreårige i greske leire. Olemic Thommesen (Høyre), og Hans Fredrik Grøvan (KrF) var tilstede under markeringen.
Foto: Kristina Quintano
I ettermiddag ble 9000 signerte postkort overlevert i trillebår foran Stortinget, med krav om å hjelpe flere enslige mindreårige til Norge.
331Shares

9000 postkort ble levert på Eidsvolls plass, i en symbolsk markering. Postkortene er undertegnet av mennesker fra hele Norge med krav om at norske myndigheter må gjøre mer for barna på Lesvos.

Overleveringen er del av et grasrotengasjement rundt saken om enslige mindreårige i greske leire, som i uker har gått under hashtaggen #50erikkenok

Flere tilhengere av aksjonsgruppen for Moria-mindreårige møtte opp for å vise støtte.
Foto : Kristina Quintano

Katrin Glatz Brubakk har jobbet som barnepsykolog i den nå nedlagte flyktningeleiren Moria. og er aktiv i ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria».

Overfor Utrop mener hun at postkortaksjonen er del av en langvarig engasjement.

– Vi har siden desember jobbet med å få norske myndigheter til å gjøre sin del av jobben, og avlaste det som nå er en humanitær krise i Europas yttergrense. Vi har vært utålmodige med tanke på situasjonen for enslige mindreårige på Moria.

Uklart vedtak

I vår kom regjeringens vedtak om å ta imot 50 flyktninger fra den overfylte leiren.

– For oss virket vedtaket uklart. Så kom nedbrenningen av leiren nylig, noe som fullstendig endrer det humanitære behovet.

Ifølge barnepsykologen har man fått kort fra hele landet.

– Vi ser postkortaksjonen som et uttrykk for folkelig engasjement, og som folkets røst. Flere titusener er også aktive i Facebook-gruppen vår, og vi ser at det er en grasrot som mener vi er nødt til å handle, og ta imot flere.

– Kan ikke gi opp håp

Under markeringen ble appeller holdt av generalsekretær Sissel Aarak i SOS barnebyer, Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter i Unicef, og Christina Grefsrud-Halvorsen fra ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria».

Fra regjeringspartiene kom og Solveig Schytz (V), Olemic Thommesen (Høyre), og Hans Fredrik Grøvan (KrF).

– Håper dere at regjeringen vil ta imot flere enn de 50 man har gått inn for?

– I løpet av denne tiden har vi bygget opp oppmerksomhet og engasjement. Vi har tent et håp for de mindreårige flyktningene på Moria, og vi skylder dem at vi ikke kan gi opp dette håpet.