Kringkastingsrådet splittet over Sian-debatt

Knut Magnus Berge forklarte at NRK må utfordre, også når det gjør vondt.
NRKs Debatten-program der Sian-leder Lars Thorsen deltok, får sterk kritikk av flere medlemmer i Kringkastingsrådet. Men andre roser programmet.

Torsdag behandlet Kringkastingsrådet de 35 klagene mot «Debatten»-programmet på NRK 3. september, hvor Sian-leder Lars Thorsen var blant gjestene i kjølvannet av flere Sian-demonstrasjoner og voldelige sammenstøt med motdemonstranter.

Det var et delt kringkastingsråd som diskuterte saken torsdag formiddag, melder Medier24. Lege og rådsmedlem Bushra Ishaq var blant dem som var sterkt kritisk til innslaget og til nyhetsredaktør Knut Magnus Berges forsvar, mens andre medlemmer av rådet støttet NRKs avgjørelse om å invitere Sian-lederen.

Knut Magnus Berge forklarte at NRK må utfordre, også når det gjør vondt. Han understreket videre at han ikke tar lett på klagene, og at Sian ikke kommer til å bli en gjenganger i kanalens debattsendinger.

– Det er en overdreven tro på programmet og programleder når man tror at Sian ikke trenger en motdebattant, og at man tror at programlederen kan være en motdebattant, sa hun, ifølge Kampanje.

Også førsteamanuensis Eiri Elvestad er kritisk til NRKs vinkling av saken. Hun mener at feilen NRK gjorde, ikke var å intervjue Sian, men at innpakningen i programmet bidro til å normalisere menneskefiendtlige synspunkter, ifølge avisa.

Advokat og Frp-politiker Ove Vanebo mener heller ikke at NRK har opptrådt kritikkverdig, men understreket i møtet at det er alvorlig at enkelte personer ble nevnt ved navn som eksempler på muslimer som SIAN vil deportere.

Også forsker Torgeir Udberg Nærland var blant dem som mener det var riktig å invitere Sian.

Rådet fikk også en orientering om hvordan NRK planlegger å dekke valget i USA, og om kringkasterens podkasttilbud.