Flere fattige innvandrerbarn

Stadig flere barn lever i fattigdom i Norge, og ofte gjør foreldrene det de kan for å skjule hvor dårlig råd de har. Illustrasjonsfoto
Foto: Flickr/decafeined
Antallet barn som regnes som fattige har vokst siden 2004. Særlig sterk er veksten blant ikke-vestlige innvandrere.
0Shares

Årsaken er ofte en kombinasjon av barnerike familier og at få er i jobb. I familier med bakgrunn fra Irak, Afghanistan og Somalia lever opp mot 7 av 10 barn i familier med vedvarende lavinntekt, ifølge EUs definisjon.

Det er mange enslige forsørgere blant de fattigste. Det gjelder både etnisk norske og innvandrere. Det skriver klikk.no, som bringer en urovekkende fortelling om barnefattigdom i Norge anno 2012. Journalist Hege Kristin Fosser Pedersen i magasinet Foreldre & Barn har intervjuet alenemoren Trine Lise, som er 25 år gammel og jobber deltid i butikk. Hun har datteren Hedda (5).

Den lille familien er en av stadig flere barnefamilier som sakker akterut i verdens rikeste land. Luksus som barnebursdager, Tusenfryd, ny sykkel til Hedda og ferie må mor og datter på Sagene i Oslo se langt etter, skriver klikk.no.

Inntil videre bruker jeg alt jeg tjener til å betale husleie, barnehage og løpende utgifter.

Vil ikke avbildes
For at datteren ikke skal bli mobbet, vil ikke mammaen at hun eller datteren skal bli tatt bilde av. I hverdagen skjuler de sin fattigdom så langt det lar seg gjøre. Kun den nærmeste familien og vennene vet hvor dårlig råd Trine Lise har.

Trine Lise ble mamma til Hedda rett etter videregående. Noen videre utdanning har hun ikke hatt tid, råd eller overskudd til. Hele tiden har det vært bare de to, og de har levd sparsomt i leid leilighet sentralt i et gammelt arbeiderstrøk i Oslo. Hun har uføretrygdede foreldre som ikke kan hjelpe henne økonomisk eller med barnepass.

– Inntil videre bruker jeg alt jeg tjener til å betale husleie, barnehage og løpende utgifter. Men mobiltelefon har jeg kjøpt meg. Klær arver vi mye og vi spiser veldig billig, oppsummerer Trine Lise. Ved første øyekast er det ikke mulig å se at hun og datteren nærmest lever fra hånd til munn, forteller hun på klikk.no.