- Leo Ajkic får utmerkelse fra Nobels Fredssenter - 06.10.2024
- Lillestrøm Torv fylt opp under asiatisk matfestival - 05.10.2024
- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
Iranskfødte Ghanizadeh tiltrådte stillingen 23. mars og er en av få med flerkulturell bakgrunn med et høyt verv i regjeringen. Ghanizadeh kom til Norge i 1986 etter å ha tilbrakt mesteparten av oppveksten i Teheran.
– Jeg studerte telekommunikasjon ved universitetet i Teheran, og jobbet som journalist og lærer på deltid. En periode var jeg også daglig leder ved en fabrikk.
Skulle egentlig til USA
Ghanizadeh, som har familie i USA, hadde egentlig planlagt å bosette seg over dammen. I stedet ville tilfeldighetene det til at han skulle treffe sin fremtidige hustru her i Norge. Dermed ble han boende.
Vi var svært vestlig orienterte, særlig i Teheran.
– Sommeren 1986 begynte jeg med jordbærplukking, men høsten samme året fikk jeg jobb i oppmålingsvesenet i Drammen. Senere kom jo familielivet. Å bli boende i Norge er et valg jeg aldri har angret på, sier han med et smil.
CV-en til Ghanizadeh er imponerende. Han har vært tolk, lærer og sosialkonsulent og hatt flere leder- og direktørjobber på departementsnivå. Utdanningen er en juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo.
– Hvordan har du fått tid til alt dette?
– Når man driver med noe man er interessert i, kommer tiden av seg selv. Etterhvert ble jeg også far og familiemann. For meg har farsrollen vært den viktigste jobben.
Statssekretæren mener klassereisen fra jordbæråkeren til lekkert kontor i departementet har gitt ham innsikt i hvordan politikken påvirker folks hverdag.
– Klassereisen har nok gitt meg en del nyttig ballast. Jeg har forhåpentligvis fått forståelse og blitt mer lydhør for ulike folks livssituasjoner.
“Vestlige iranere”
Ghanizadeh kjenner selv til livet i Iran slik det var før den islamske revolusjonen i 1979, og var vitne til overgangen fra et sekulært til et religiøst preget land.
– Vi var svært vestlig orienterte, særlig i Teheran, før vi gikk over til å få et mer tradisjonelt styre. Så for meg hadde ikke møtet med Norge og norsk kultur mange overraskelsesmomenter.
Opptatt av distriktene..
I perioden 2003-2007 satt han som medlem av hovedutvalget for regionalutvikling i Buskerud fylkeskommune for SV. Regionalpolitikken er noe av det som står ham nærmest.
– For meg er dette et politisk satsingsområde som har med utvikling på lokalt nivå å gjøre, noe jeg synes er svært interessant og lærerikt. Regionalpolitikk krever skaperevne og kreativitet, og her kan man se samspillet mellom kultur og næring i utviklingen av et område. Samtidig må man ha målsetninger og struktur, siden det er mange virkemidler og aktører man skal forholde seg til.
– Finnes det en særnorsk måte å drive regionalpolitikk på?
– Lokal forankring står sterkt i Norge og har vært en ønsket politikk lenge. For meg er lokaldemokratiets kraft noe særnorsk, og en del land kan være for sentraliserte.
..og sosial rettferdighet
Ghanizadeh er SV-medlem den dag i dag. Han satt i partiets Prinsipprogramkomité, som la grunnlaget for dagens gjeldende prinsipprogram, og er også med i SVs internasjonale utvalg.
– SV står for sosial rettferdighet og en rettferdig fordeling av godene. Noen mener SVs politikk er urealistisk, men for meg er den fremtidsrettet, bærekraftig og langsiktig, sier han.
Verv: oppgave, for eksempel å sitte i et styre
Bærekraftig: som gir økonomisk vekst og bedre livsvilkår for menneskene uten å ødelegge naturressursene og -miljøet
Hustru: kone, gift kvinne
Lydhør: som vil lytte, som hører på deg
FAKTA
Navn: Ahmad Ghanizadeh
Alder: 50
Yrke: Statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD)
Sivilstatus: Gift, far til fire barn
Positive sider: Opptatt av å se det gode i mennesket, glad i familielivet og glad i å spille fotball
Negative sider: Utålmodig, tendens til å være for ambisiøs og for grundig i enkelte situasjoner
Hvilke tre personer ville du invitert hjem til middag? Inga Marte Thorkildsen, Audun Lysbakken og Kåre Willoch