Whitmer: Trump oppmuntrer høyreekstreme

Whitmer karakteriserte i sin tale ikke Trump som «tilhenger» av hvit overmakt.
Foto: Gage Skidmore
Michigan-guvernør Gretchen Whitmer anklager president Donald Trump for å ha oppmuntret de høyreekstreme militsgruppene som planla å bortføre henne.

13 menn, blant dem medlemmer av to høyreekstreme militsgrupper, ble torsdag pågrepet og siktet for å ha planlagt å bortføre Gretchen Whitmer og utløse en borgerkrig.

Få timer etter at FBI hadde kunngjort pågripelsene, gikk Michigans liberale guvernør hardt ut mot president Donald Trump og anklaget ham for å oppmuntre tilhengere av hvit overmakt og høyreekstreme militser.

– Senest i forrige uke sto USAs president foran det amerikanske folk og nektet å fordømme tilhengere av hvit overmakt og hatgrupper som disse to i Michigan, sier Whitmer.

– Hatgrupper hørte presidentens ord, ikke som om at han tok avstand fra dem, men som et kamprop, sier hun.

– Han gir oksygen til det hatet og den intoleransen som nå er på frammarsj i landet vårt. Vi må få en slutt på det, sa Biden da han ankom Arizona torsdag.

På spørsmål om han trodde Trumps Twitter-melding kunne ha inspirert mennene som er siktet for kidnappingsplanene i Michigan, sa Biden «ja, det gjør jeg».

– I stedet for å si takk, kaller hun meg en tilhenger av hvit overmakt, tvitrer han.

Whitmer karakteriserte i sin tale ikke Trump som «tilhenger» av hvit overmakt. I stedet anklaget hun ham for å oppmuntre slike tilhengere.

Biden har imidlertid offentlig tatt avstand fra de voldelige protestene og opptøyene som har rammet amerikanske byer den siste tiden.

– Jeg tolererer INGEN ekstrem voldsbruk. Som president kommer jeg alltid til å forsvare ALLE amerikanere, også de som er motstandere av meg og som angriper meg, tvitrer Trump.