Vil stoppe rituell omskjæring

Uhyrlig praksis som må forbys, mener Sps Jenny Klinge.
Foto: Senterpartiet
Senterpartiets stortingsgruppe går inn for at rituell omskjæring av gutter blir forbudt.

Justispolitisk talskvinne i partiet, Jenny Klinge (bildet), hevder omskjæring av gutter er et overgrep og at det bør forbys. 

– Jeg mener dette er en uskikk som vi ikke kan godta i et moderne og sivilisert samfunn. Vi ønsker jo å sette rettighetene til små barn i høysetet. Heldigvis har det blitt forbudt å omskjære jenter og nå er det på tide guttene får det samme rettsvernet, sier Klinge til Dagbladet.

Hun presiserer at det er et klart skille mellom rituell og medisinsk begrunnet omskjæring.

– Rituell og religiøst begrunnet omskjæring handler faktisk om å holde fast nyfødte guttebarn og skjære bort deler av friske kjønnsorgan, med de konsekvensene dette kan ha for helsen og sexlivet til den enkelte for all fremtid, sier Klinge.

Overgrep

Professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk, er også sterkt kritisk til inngrepet

– Omskjæring av spedbarn representerer et irreversibelt inngrep mot guttebarn som ikke er i stand til å beskytte seg selv, og er i så måte et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier han til Dagbladet.

Ap: tar ikke stilling enda

Politisk rådgiver og informasjonsansvarlig for Arbeiderpartiets helse- og omsorgsfraksjon, Jon Bakkerud, vil imidlertid ikke ta stilling til forslaget enda.

– Forslaget er noe Arbeiderpartiet diskuterer internt og vi har ikke kommet til noen endelig avgjørelse.