Fikk 6 i norsk etter halvannet år i Norge

Wario Wario har gjort det meget bra på skolen i Stord, men han vet ennå ikke om familien får bli
Foto: Johan Christian Nielsen
Wario Waqo Wario (16) tilhører et nomade-folk i Sør-Etiopia. Etter drøyt halvannet år går han nå ut av ungdomsskolen med 5,2 i karaktersnitt, melder bt.no.
0Shares

Wario kom til Stord i oktober 2010. Da kunne han ikke ett ord norsk. Nå har han fått sju 6-ere på karakterkortet.

– Han har til og med fått seks i norsk muntlig, sier lærer Britt Kristin Ladehaug til bt.no.

Der Wario kommer fra fantes det ingen permanent skole, men en skole som flyttet fra sted til sted. En eldre mann lærte Wario å lese, skrive, regne, snakke engelsk og litt fransk.

Wario Wario er vokst opp i det sørlige Etiopia.
Foto : www.flickr.com/photos/gordontour/5271324255

– Jeg har lært alt eg kan av Mohammad. Han var en god lærer, sier Wario.

Da Wario først kom til Norge, trodde han at alle snakket engelsk her. Sjokket var derfor stort da han fikk se et butikkskilt med norske ord.

– Det stod «Elkjøp – Det er dumt å betale for mye». Først da forsto jeg at jeg måtte lære meg et helt nytt språk, sier 16-åringen.

Ble inkludert

Lærerne Britt Kristin Ladehaug og Ellen Salomonsen er imponert over hvordan klassen har inkludert Wario og ikke minst over vitnemålet hans, som ble utdelt onsdag denne uka. Rektor John Karsten Raunholm har ikke opplevd maken.

– Det å komme som fremmedspråklig, lære norsk og ta til seg kompetanse i alle teorifag på så kort tid, er helt utrolig. Han har en egen evne til å reflektere og se ting i sammenheng og har tilpasset seg på rekordtid, sier Raunholm.

Wario selv har oppskriften.

– Det handler om å være med venner på skolen og i fritida, spille fotball og se norsk TV, sier han på klingende stordamål.

Framtiden våger han ikke si så mye om. Håpet er å få begynne på videregående skole til høsten, men ennå har ikke familien fått svar på asylsøknaden.

– Hva drømmer du om å bli, Wario?

– Lege eller kanskje arkitekt. Jeg kan bare håpe, sier han til bt.no.