Etnisk nordmann trent av al-Qaida

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Konvertitt i 30-årene uten rulleblad kan gjennomføre terroraksjoner uten å fatte mistanke, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.
0Shares

Verdens største nyhetsbyrå melder fra sitt Stockholm-kontor at en nordmann som har konvertert til islam har mottatt terroristtrening av al-Qaida i Jemen og nå venter på ordre om å angripe mål i Europa. Kildene til Associated Press skal være fra tre forskjellige europeiske sikkerhetstjenester.

Etter det Dagbladet får opplyst skal mannen være født og oppvokst i Norge og ha norske foreldre. Han skal ikke ha utpekt seg som del av et spesielt religiøst eller politisk ekstremt miljø.

Verst tenkelig scenario

APs kilder beskriver scenarioet som “det verst tenkelige”, der terroristen ikke vil ha problemer med visum og enkelt kan komme seg inn i Europa og gjennomføre et angrep uten at noen fatter mistanke.

– Han har ikke noe kriminelt rulleblad. Ikke en gang en parkeringsbot. Han er helt “ren” og kan reise helt fritt, sier en av kildene.

Konvertitter en utfordring

Overfor nyhetsbyrået innrømmer PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken at konvertitter representerer en særlig utfordring for sikkerhetstjenestene.

–  Konvertitter har større muligheter til å skjule aktivitetene sine, spesielt hvis de ikke har kriminelt rulleblad, sier Hugubakken til Associated Press.