Omstridt passforslag i Sveits

Slik ser det sveitsiske passet ut nå. Hvis det høyreradikale Schweizerische Volkspartei får det som de vil så vil passet kunne innholde egne kategorier for etniske innfødte sveitsere og naturaliserte borgere.
Foto: flickr.com
Schweizerische Volksparteis (SVP) forslag om å ha egne kategorier mellom innfødte og innflyttede sveitsere skaper strid.
0Shares

Forslaget fra det høyreradikale og tredje største partiet i landet innebærer at sveitsiske passene har egne kategorier som gjør forskjell på Eingebürgerte (født i landet) og Naturalisiert (ikke sveitsiskfødt), skriver avisen Tages Anzeiger.

Bakgrunnen er, ifølge SVP-representanten Barbara Steinemann, at ikke-sveitsiskfødte innvandrere som får statsborgerskapet uforholdmessig tyr til kriminalitet, blant annet trygdesvindel. 

– For statistikkens skyld er det viktig å skille her mellom innfødte og ikke-innfødte sveitsiske borgere. Vi har rett og slett importert mange sosiale problemer hit gjennom innvandringen, sier hun til Tages Anzeiger.

Skritt mot apartheid

Reaksjonene fra politisk hold har ikke latt vente på seg. GLP, de liberale, anklager Steinemann og SVP for å føre en “usaklig og sentimental” integreringsdiskusjon.

– Argumentet er helt feil, men diskusjonen er uansett svært viktig, var tonen fra GLPs talskvinne Rachel Walti.

Sosialdemokratene (SP) har kommet med de sterkeste innvendningene. SP-parlamentarikeren Jorge Serra mener forslaget bringer Sveits et skritt nærmere apartheid.

– Vi i vårt parti ser at SVP ikke er interessert i å skape en løsnings- og fremtidsrettet innvandringsdebatt, men i stedet skape skiller og annenrangs sveitsere. SP ser forslaget helt klart i strid med kantonal (regional) og føderal lovgivning, sier han til avisen.