Gilani avsatt som statsminister

Kunngjør en ny og "slankere" regjering i Pakistan: statsminister Yousuf Raza Gilani.
Foto: Flickr: by World Economic Forum
En ny politisk krise har rammet Pakistan i forkant av valget. Nå håper analytikere og eksperter at dette kan gi landets opposisjon politisk giv.
0Shares

Nylig har det regjerende Pakistan Peoples Party (PPP) måttet akseptere en bestemmelse fra pakistansk høyesterett som førte til at statsminsiter Yusuf Raza Gilani har måttet fratre sin stilling som statsminister med øyeblikkelig virkning.

Beslutningen kommer to måneder etter Gilani ble dømt for forakt mot retten etter å nektet sveitsiske myndigheter gjenoppta flere korrupsjonssaker mot Pakistans president Asif Ali Zardari, ifølge nyhetskanalen Al Jazeera.

Ny statsminister

Saken går tilbake til 2008, da sveitsiske myndigheter krevde at den nåværende presidenten skulle svare for misbruk av offentlige pakistanske midler gjennom ulike sveitsiske bankkonti.

Høyesterettsdommen beordrer paradoksalt nok den sittende presidenten til å velge ny statsminister. Likevel er situasjonen alt annet enn idéell for Zaradari, sier Al Jazeeras Pakistan-korrespondent Imtiaz Tyab.

– Gilanis avsettelse er svært dårlige nyheter for presidenten. På mange måter var Gilani presidentens største støttespiller, og så lenge han satt i makten kunne man avverge både korrupsjonsaker og korrupsjonsanklager. Saken kan nå åpnes på nytt.

Fratredelse helt greit

Norsk-pakistaner og samfunnsforsker Amir Iftikhar Warraich sier til utrop.no at det er helt greit at Gilani må trekke seg.

– Hans regjering har ved flere anledninger konsekvent forbisett mange hoyesterettsavgjoerelser og spilt “offerrollen” veldig godt.

Han legger til at dette også har handlet om manglende politisk lederskap.

Samfunnsforsker Amir Iftikhar Warraich mener statsminister Gilani og hans parti PPP har spilt en offerrolle og ikke ledet landet godt nok.
Foto : Claudio Castello

– I de siste fire årene har regjeringen prestert på bunnivå. I Pakistan har man nå en energikrise, en inflasjon, og et korrupsjonsnivå som er det verste på flere tiår. Krisen har bare økt siden PPP overtok makten. påpeker han.

Valg snart

Til høsten er det senatsvalg i landet. Warraich sier det nå spørs om presidentens parti PPP kan komme seg på fote igjen etter denne saken, eller om opposisjonen klarer samle sine allierte og danne et flertall.

– Selv håper jeg at Imran Khan og hans allierte i opposisjonen gjør et godt valg og danner et tredjealternativ for landet, sier han til utrop.no.