Sorterer lønn ut fra etnisitet

Svart på hvitt: slik påvirker faktorer som alder og etnisitet, ifølge nettstedet mininntekt.no. Nettstedet har fått kritikk fordi de kan være med på å påvirke arbeidsgivere i å bestemme folks lønn på bakgrunn av overnevnte faktorer.
Foto: Foto: Skjermdump/mininntekt.no
Tjenesten «Min inntekt» lar brukerne sjekke lønninger i Norge ut fra arbeidstagernes hjemsted, kjønn, alder og etnisitet.
0Shares

Siden mininntekt.no hevder å fortelle deg hva du burde tjene, og lover å gi deg et kraftig argument om du vil be sjefen om høyere lønn. Men dette får du bare hvis du fyller ut etnisiteten din, skriver nettstedet e24.no.

Nettstedet kan vise om du er «underbetalt» eller «overbetalt». Siden kan og brukes som et verktøy for rekrutteringsbyråer, hvor de kan få tilgang til de fleste opplysningene om deg, inkludert etnisiteten din.

– Hvorvidt oppbyggingen av siden strider mot norsk lov, får andre avgjøre, men for meg gir det en særdeles dårlig smak i munnen, sier bedriftsrådgiver Eyvind Reitan Bakken til E24.

Interessant

Thomas Granhaug, daglig leder i selskapet Vestover AS, som drifter mininntekt.no, mener det er interessant å måle om etniske grupper tjener mer eller mindre enn andre:

– Årsaken til at vi spør om etnisitet er at vi da kan måle ganske eksakt om enkelte etniske grupper tjener mer eller mindre enn andre. Eksempelvis tjener svensker mer enn nordmenn i enkelte yrker, og dette er jo interessant, skriver han i en epost til E24.

Problematisk

Likestillings- og diskrimineringsombudet reagerer likevel på at arbeidsgiverne blir gitt muligheten til å sortere etter etnisitet:

– Vi synes det kan være problematisk hvis arbeidsgivere bruker oversikten til å lønne folk lavere på grunn av deres etnisitet, noe som vil være i strid med diskrimineringsloven, sier avdelingsleder for lov og rettigheter i Elisabeth Lier Haugseth.