Romleiren får stå – foreløpig

Reagerte på Jensens uttalelser: Justisminister Grete Faremo.
Foto: Frode Overland Andersen/UD
Romfolkets leir på Årvoll ble i går vedtatt stengt av bydelen. Nå er det likevel bestemt at det ikke blir aksjonert - enn så lenge.

Mandag vedtok bydel Bjerke at romleiren på Årvoll måtte stenges umiddelbart fordi den er helsefarlig. I vedtaket skrev bydelsoverlegen blant annet at «Området bærer preg av å være en byggeplass, omkranset av store steinhauger og sandhauger av åtte til ti meters høyde og brattere enn 45 grader». Det skriver Aftenposten.

Etter det har det blitt gjort diverse forbedringer. I tillegg til rassikring er det kjørt inn flere toaletter. Vannforsyning til beboerne skal også være underveis.

– Det er klart at vi ser en annen situasjon i dag på Årvoll enn vi så i går, det betyr at vi ikke har grunnlag for å sette i verk noen akutt rydding av leiren, sier fungerende bydelsdirektør Kristin Enstad til NRK.

Etter at bydelen kom med sitt vedtak i går hyret Vanessa Quintavalle, grunneieren som inviterte romfolket til tomten, inn advokat Tor Erling Staff. Staff jobber i dag med en formell klage på vedtaket om å stenge leiren.

Staff argumenterte tidligere i dag, før bydelen vedtok å utsette stengningen, at vilkårene for stenging ikke lenger var til stede, fordi sanitærforholdene var utbedret og nødvendig sikring av steinmasser er utført.

Hadde møte

I går ble det klart at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og justisminister Grete Faremo hadde planlagt møte om romfolkets situasjon med representanter fra Utlendingsdirektoratet, Politidirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet. I dag møtte de pressen.

– Romfolket har samlet seg i Oslo. Det er en krevende situasjon og tryggheten deres utfordres. Det er i stor grad lokale myndigheter som har ansvar, men politiet skal også forhindre kriminalitetet og rydde leirer hvis det er grunnlag for det, sa justiminister Grete Faremo på pressekonferansen ifølge Dagbladet.

Hun fortalte videre at regjeringen har invitert Oslo-byrådet til et møte om situasjonen i ettermiddag. Ved 15.20-tida ankom representanter fra Oslo kommune regjeringskvartalet.

– Dette er en situasjon som kaller for samarbeid, sa Faremo.

Refset Jensen

Med seg på pressekonferansen hadde justisminster Faremo tall over pågripelser av rumenere i Oslo, skriver Dagbladet.

– I løpet av første halvår er 575 rumenere pågripet i Oslo og ca. 250 i løpet av mai og juni. Dette utgjør over 10 prosent av alle pågripelser i Oslo.

Faremo kunne imidlertid ikke svare på hva disse pågripelsene gjaldt, eller hvor stor andel som har vært straffbare handlinger.

Både Faremo og Bjurstrøm har reagert på uttalelser som har kommet om romfolket den siste tida.

– Det er viktig å ha kontroll på moralske kompasset. Jeg reagerte veldig på Siv Jensens uttalelse om deportering. Det er gufs fra fortiden, sa Faremo.