Akranes – et lite stykke Polen på Island

Akranes: hjem til et lite, men lydhør polsk miljø. Tilsammen bor 10.000 polakker på sagaøya, hvor flesteparten har kommet for å jobbe i den voksende tungindustrisektoren.
Kystbyen med det store hjertet, og det store vekstpotensialet.

10.000 polakker bor for på Island, hvor et svært synlig miljø holder til i den knøttlille byen Akranes, cirka en halvtimes biltur fra hovedstaden Reykjavik, kommer det fram i en reportasje i magasinet Time.

Akranes (eller Skipaskagi) ligger på vestkysten av Island med 6234 innbyggere. Mellom 500-1000 av innbyggerne er arbeidsinnvandrere fra utlandet, for det meste polakker. Byen oppsto som en fiskerlandsby på 1800-tallet, og fortsatt er fiskeribedriftene fremste næringsvirksomhet. I de siste tiårene har også en viss handelsvirksomhet har også vokst fram fordi Akranes er et senter for store omkringliggende områder. Og tungindustrien som stadig er i vekst, til tross for krisen som rammet Island i de siste fire årene, fortsetter å tiltrekke seg arbeidskraft.

Satelitt-TV og prestebesøk mot hjemlengsel

Polakkene er nå den største innvandrergruppen i et land som ellers har vært kjent som et av Europas mest etnisk homogene.

Familien Marek er en av de “godt integrerte”, med stabil inntekt tross harde økonomiske tider, og tre barn som har lært seg islandsk flytende. Satelitt-TV og det månedlige besøket av en katolsk prest er for familien, som for resten av det polske miljøet, det beste middelet mot hjemlengselen. For det er flere hundre mil mellom den vindblåste og værutsatte islandske vestkysten, og de mye mer varmere og fordigere lavlandsslettene i Polen. Likevel har familien Marek ingen grunn til å klage.

– Vi trives godt her, og lever et polsk liv med en anelse islandsk. Fordelen for polakkene er at nesten alle kommer som arbeidsinnvandrere. Islendingene har en veldig høy arbeidsmoral, og setter pris på nykommere som har det samme, sier familiefar Maciej til Time.