Kranseseremonien, som så ble avløst av minnegudstjenesten på Oslo Domkirke markerte den offisielle starten på ettårsmarkeringen, Kong Harald, kongefamilien, statsminister Jens Stoltenberg, og et flere hundretalls fremmøtte mintes 22. juli-ofrene. Tidligere statsministere Kåre Willoch, Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland og Oslo-ordfører Fabian Stang møtte også opp, sammen med partiledere og politikere fra hele det parlamentariske Norge.
Som del av ettårsmarkeringen har de etterlatte fått sin egen seremoni på Utøya, i tillegg til at det har vært holdt minnemarkeringer andre steder i Norge. Senere i kveld kommer det også til å holdes en minnekonsert på Rådhusplassen.
– Folket vant
Under talen før kransenedleggelsen snakket statsministeren om sjokket og vantroen som fulgte i timene og dagene etter angrepet. Han poengterte likevel at gjerningsmannens ønske om å endre Norge ikke førte frem.
– Anders Behring Breivik tok mange liv og påførte ufattelig lidelse. Bomben og skuddene var ment å forandre Norge, men folket svarte med å omfavne våre verdier, folkestyret og rettstaten.
Stoltenberg påpekte at det for mange har vært et tungt år.
– Fedre og mødre har grått over sin elskede sønn eller datter ved den tomme sengen. Og tusenvis av andre; søsken, besteforeldre, venner og kolleger, har følt savn og fortvilelse, uttalte han under talen.
Vil ha permanent minnesmerke- etter nybygging
Fornyingsminister Rigmor Aasrud, som har ansvaret for gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet, avrundet seremonien med å si at et 22. juli-minnesmerke skal reises når et nytt regjeringskvartal vil stå klart.
– For de som har mistet sine kjære, for de som har blitt skadd og for de som har jobbet her, er denne plassen og denne dagen viktig for å minnes sammen, sa Aasrud under markeringen.