Sørget sammen med folket

Kongefamilien, her sammen med Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud, og de fremmøtte på Johan Nygaardsvolds plass holder en minutts stillhet for å hedre ofrene for terrorangrepene 22. juli.
Foto: Claudio Castello
– I dag vil vi hedre de døde gjennom å glede oss over livet, var blant ordene til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under innledningen av ettårsmarkeringen for terrorangrepene 22. juli.

Kranseseremonien, som så ble avløst av minnegudstjenesten på Oslo Domkirke markerte den offisielle starten på ettårsmarkeringen, Kong Harald, kongefamilien, statsminister Jens Stoltenberg, og et flere hundretalls fremmøtte mintes 22. juli-ofrene.  Tidligere statsministere Kåre Willoch, Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland og Oslo-ordfører Fabian Stang møtte også opp, sammen med partiledere og politikere fra hele det parlamentariske Norge.

Som del av ettårsmarkeringen har de etterlatte fått sin egen seremoni på Utøya, i tillegg til at det har vært holdt minnemarkeringer andre steder i Norge. Senere i kveld kommer det også til å holdes en minnekonsert på Rådhusplassen.

– Folket vant 

Hele det parlamentariske Norge var representert under morgenens kranseseremoni på Regjeringskvartalet.
Foto : Claudio Castello

Under talen før kransenedleggelsen snakket statsministeren om sjokket og vantroen som fulgte i timene og dagene etter angrepet. Han poengterte likevel at gjerningsmannens ønske om å endre Norge ikke førte frem.

Kongen og statsministeren i det de entret kvartalet.
Foto : Claudio Castello

– Anders Behring Breivik tok mange liv og påførte ufattelig lidelse. Bomben og skuddene var ment å forandre Norge, men folket svarte med å omfavne våre verdier, folkestyret og rettstaten.

Kongen og statsministeren like etter kranleggingen.
Foto : Claudio Castello

Stoltenberg påpekte at det for mange har vært et tungt år.

Tidligere statsministere som Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik var også tilstede under seremonien. Førstnevnte var på Utøya for et år siden, og var etter all sannsynlighet et potensielt terrormål for gjerningsmannen.
Foto : Claudio Castello

– Fedre og mødre har grått over sin elskede sønn eller datter ved den tomme sengen. Og tusenvis av andre; søsken, besteforeldre, venner og kolleger, har følt savn og fortvilelse, uttalte han under talen.

Vil ha permanent minnesmerke- etter nybygging

Fornyingsminister Rigmor Aasrud, som har ansvaret for gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet, avrundet seremonien med å si at et 22. juli-minnesmerke skal reises når et nytt regjeringskvartal vil stå klart.

– For de som har mistet sine kjære, for de som har blitt skadd og for de som har jobbet her, er denne plassen og denne dagen viktig for å minnes sammen, sa Aasrud under markeringen.