Hviterussere i Norge hyller Nobel-nominasjon

Ifølge Krfs stortingsrepresentant Geir Toskedal fortjener aktivistene fredspris.
Foto: razam.no
KrFs Geir Toskedal har nominert hviterussiske kvinnelige demokratiaktivister til Nobelprisen. Hviterussisk forening støtter nominasjonen.
9Shares

Offentliggjøringen av nominasjonen av aktivistene til Nobels fredspris fikk støtte under en solidaritetsaksjon til støtte for Hviterussland i Oslo sist helg.

Geir Toskedal i Krf har tatt initiativet til Nobel-nominasjonen.
Foto : Mona Høvset/KrF

Ifølge Krfs stortingsrepresentant Geir Toskedal fortjener Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kalesnikava og Veranika Tsapkala påskjønnelsen “for sin kamp for rettferdige valg og inspirasjon til fredelig motstand mot det illegitime regimet i Belarus”, slik det heter i hans nominasjonsbegrunnelse.

Sviatlana Tsikhanouskaya er en av tre opposisjonspolitikere som er nominert av Toskedal til neste års fredspris.
Foto : Österreichisches Außenministerium/Flickr

– Tre kvinner har spilt en helt spesiell rolle i den pågående kampen mot det totalitære regimet i Hviterussland. Det fortjener de Nobels fredspris for, sa Toskedal under markeringen ifølge Vårt Land.

Ny forening

Under markeringen deltok den nyopprettede foreningen for hviterussere i Norge, RAZAM.

Hviterussere i Norge følger med på begivenhetene i hjemlandet. Landets tidligere hvitrøde stripete flagg har blitt overtatt av opposisjonen som motstandssymbol mot det sittende styret.
Foto : razam.no

– Vi er veldig takknemlig overfor norske politikere og vanlige nordmenn for deres støtte. Vi er alltid glade for å se nye ansikter på aksjonene våre, sier representanter for RAZAM i en uttalelse til Utrop.

Ordet “razam” betyr “sammen” på hviterussisk språk.

– Som hviterusserne i Norge, bestemte at vi skulle holde sammen og hjelpe hverandre. Organisasjonen vår ble opprettet av hviterussere for hviterussere og alle som er interessert i og elsker hjemlandet vårt.

Hjelper hviterussere i Norge

Foreningens hovedmål er å fremme hviterusseres, og deres familiers, interesser i Norge.
– RAZAM skal være bindeledd mellom hviterussisk og norsk kultur og samfunn, å skape kontaktflate mellom hviterussere og nordmenn. Vi er også interessert i å delta i samarbeidsprosjekter mellom landene og vil hjelpe hviterussere å integrere seg i norsk kultur- og arbeidsliv og fremme et positivt bilde av hviterussere i Norge.

Om protestene i Hviterussland

En bølge med masseprotester brøt ut i Hviterussland da landets sittende statsoverhode Aleksandr Lukasjenko erklærte seier i presidentvalget 9. august, med 80 prosent av stemmene.

Til sammen er rundt 12.000 personer pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i landet så langt.

66 år gamle Lukasjenko har styrt med jernhånd siden 1994, og opposisjonen mener den reelle vinneren er Svetlana Tikhanovskaja, som er i eksil i Litauen.

Norge og EU mener valget i Hviterussland hverken var fritt eller rettferdig. Statsminister Erna Solberg har ikke anerkjent valget og mange andre EU-land anerkjenner heller ikke Lukasjenko som president.

(Kilde: dagsavisen.no)