Vil ha vennskapsavtale med palestinsk by

 
Foto: Claudio Castello
– Oslo kommune bør inngå en vennskapsavtale, eller samarbeid om konkrete prosjekter, med en palestinsk by eller kommune, hevder SV-politikerne Ivar Johansen og Ingvild Reymert.
0Shares

I forslaget som Johansen og Reymert (bildet) har sendt fram til behandling i Oslo bystyre, foreslås det også at byrådet utreder og fremmer sak for bystyret om hvilke palestinske byer eller kommuner som kan være aktuelle og formen for et slikt samarbeid.

– I over 40 år er palestinerne blitt fratatt muligheten til å leve et verdig liv. Vestbreddens mur og blokaden av Gaza ødelegger palestinernes økonomi, hindrer forsyninger av mat og medisiner, og skaper fattigdom og fortvilelse. Å knytte nærmere vennskapsbånd mellom Oslo og en palestinsk by er en klok solidaritetshandling, skriver Johansen på bloggen sin.

Han viser også at andre norske byer har knyttet lignende kontakter.

– Noen eksempler er Sarpsborg, som er vennskapsby med Betlehem og Trondheim, som også har knyttet vennskapsbånd med Ramallah.  Stavanger ble vennskapsby med Nablus i 1996 og Tromsø ble vennskapsby med Gaza City.

Kan komme norsk-palestinere til gode

I bloggen påpeker han også at en vennskapsavtale kan komme palestinere i Oslo og norske Palestina-venner til gode.

– I Oslo bor det mange palestinere og mange av Oslos innbyggere er svært engasjert i Palestina. Gjennom å etablere kontakt og samarbeid mellom Oslo kommune og en kommune i Palestina kan også kommunen bidra til solidaritet og forståelse for et folk som er okkupert og trenger støtte, skriver han på ivarjohansen.no.