Liten interesse for rapport om minoriteter

Torbjørn Jagland er nytt styremedlem i NOAS.
Foto: Aktivioslo
Europarådets rapport om hat mot minoriter i Europa har blitt mottatt med stor interesse i mange europeiske land. Men ikke i Norge.
0Shares

– I motsetning til en lang rekke andre land var interessen lav i Norge. Pressen var ikke interessert, heller ikke det politiske miljøet. Det var omvendt av det jeg har sett mange andre steder, sier Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland (bildet).

 
I mai i fjor ble rapporten Living Together – combining diversity and freedom in 21st Century Europe lansert av Thorbjørn Jagland i samarbeid med blant andre den tidligere tyske utenriksministeren Joschka Fischer og den britiske journalisten Timothy Garton Ash, skriver Dagsavisen.  

– Mange land har tatt det veldig seriøst.

Økende intoleranse

Rapporten skisserer et Europa i moralsk forfall, hvor fred, demokrati og menneskerettigheter er truet av økende intoleranse, diskriminering og fremmedfiendtlige politiske krefter. Videre så advarer rapporten mot en “bølge av radikal populisme”, og at høyreekstreme partier kan appellere til “nesten alle som føler at deres livsgrunnlag og levesett er truet av økonomisk krise og innvandring”. 
 
Rapporten har blitt presentert i en rekke hovedsteder, blant dem Berlin, London og Ankara.
 
– Mange land har tatt det veldig seriøst. De har gått gjennom rapporten og laget sine egne kommentarer og anbefalinger. Det gjelder blant annet Sverige som hadde en svært grundig gjennomgang som ble presentert i Strasbourg, sier Jagland.
 
Stortinget avlyste møte

Men i Norge er han ikke invitert av noen statsråd, og utenrikskomiteen i Stortinget avlyste et møte om rapporten.
 
Jagland sier at han hadde trodd at når Norge fikk den valgte lederen av en av de store internasjonale organisasjoner, ville det føre til økt interesse i Norge. Men det har ikke skjedd, sier han.