Religiøse hodeplagg tillates i forsvaret

The Sikh Light Infantry, tidligere kjent som The Mazabhi and Ramdasia Sikh Regiment, er en eliteavdeling i den indiske hæren
Foto: Jaskirat Singh Bawa
Forsvaret tillater fra i sommer turban, hijab og kalott sammen med uniformen.
0Shares

– Bruken av religiøse symboler på forsvarets uniformer ble klarert fra 1. juli i år, opplyser major Tor Simen Olberg som er rådgiver til feltprosten, til Stavanger Aftenblad.

Det er Forsvarsdepartementet som ga klarsignal til ordningen som tillater bruk av en del symboler sammen med uniformen. Årsaken er at norske soldater i dagens forsvar er knyttet til mange flere trosretninger i dag enn hva som var vanlig i tidligere år. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Ikke “slenge fritt”
Blant symbolene som er tillatt i bruk er turban for soldater som er sikh av fødsel. For soldater tilhørende det mosaiske trossamfunn, det vil si jøder, er det blitt tillatt å bære en kalott eller en mindre, rund lue på hodet. Denne kan også bæres under den vanlige uniformsluen.

Det forutsettes at kvinner som bærer hijab har knyttet denne stramt rundt hodet.

Forsvaret har de senere årene også tatt inn en del kvinnelige soldater av muslimsk avstamming. Disse kan fra nå av bruke hijab som hodeplagg dersom det er ønsket av den enkelte.

– Det forutsettes at kvinner som bærer hijab har knyttet denne stramt rundt hodet. Hodeplagget skal ikke henge og slenge fritt omkring den enkelte, sier major Olberg i feltprestkorpset.

Les mer her!